Fostul lider Pro Agro, Emil Dumitru, demontează apărarea formulată public de ministerul Agriculturii după ce publicația agrointel.ro l-a acuzat pe Petre Daea că a raportat producții nereale la porumb

Seceta de anul trecut a afectat puternic exporturile de cereale ale României; cantitatea totală exportată a fost, însă, mai mare decât în alți ani din intervalul 2006 - 2021 Seceta de anul trecut a afectat puternic exporturile de cereale ale României; cantitatea totală exportată a fost, însă, mai mare decât în alți ani din intervalul 2006 - 2021

”IRESPONSABILITATEA vs ODA ADUSĂ “TĂTUCULUI”
ROMÂNIA AGRICOLĂ A VIITORULUI NU TREBUIE CONFUNDATĂ CU O FEUDĂ A POLITICIENILOR IEFTINI” acuză Emil Dumitru pe pagina sa de facebook.

Fostul lider Pro Agro, fermier activ în același timp, scrie că

”Povestea cu producțiile umflate a început din 2017 când, din dorința de a se lăuda în fața șefului “atotputernic”, ministrul agriculturii a început să dea telefoane pe la președinți de asociații la direcții pentru agricultură să ne spună că avem recorduri de producție…La o emisiune înregistrată de agricultură difuzată sâmbăta… la o televiziune favorabilă partidului stat… am fost în platou … chiar la prima emisiune și când am ridicat problema producțiilor mincinoase reprezentantul MADR care se afla prin telefon mi-a argumentat că aceste date sunt trimise de DADR-uri sub semnătură…( după această intervenție a mea… nu am fost difuzat în cadrul emisiunii…că na stricam osanalele aduse pcr-ului).

Emil Dumitru acuză ministerul că nu dispune de o metodologie de verificare și validare a datelor din teren, iar compartimentul de statistică al ministerului nu are personal de specialitate:

”Îmi vine să râd dacă nu ar fi de plâns citind inepțiile debitate de comunicatul MADR privind minciuna cu producțiile record la porumb
citez:
“Datele transmise fiind asumate atât de exploatațiile agricole cu personalitate juridică, de primării – pentru exploatațiile agricole individuale (inclusiv persoane fizice autorizate, Întreprinderi individuale, Întreprinderi familiale), cât și de direcțiile agricole.Datele cuprinse în dările de seamă statistice sunt avizate la nivelul fiecărui județ de direcțiile teritoriale de statistică, acestea deținând si un centralizator pe județ și formularele care stau la baza centralizatorului pe unități/localități.”

Cu ajutorul unuia dintre cei mai buni experti din zona trading de cereale din România – Gabriel Razi am câteva detalii pe care doresc să le împărtășesc cu cei ce au astfel de curiozități:

  1. Textul asta nu spune nimic despre VERIFICAREA si VALIDAREA DATELOR primite din teren, mentioneaza doar AVIZAREA! (eu inteleg ca cineva semneaza de primire/predare si aia e). Textul lasa sa se inteleaga ca MADR nu dispune de o metodologie de verificare a datelor.
    CARE ESTE METODOLOGIA DE VERIFICARE ȘI VALIDARE A DATELOR?
  2. Care e increderea care poate fi acordata unui unor date venite de la actori care nu au in obiectul de activitate lucru cu seturi de date? (Ma gandesc cu precadere la primarii)
    CÂTĂ IPOCRIZIE SĂ AI CÂND SUSȚII CĂ AI METODOLOGIE CÂND PE ORGANIGRAMA MADR LA COMPARTIMENTUL STATISTICĂ FIGUREAZĂ 0/1 OAMENI!!!”
Emil Dumitru, sursa foto: agerpres.ro

Mai departe, fermierul prezintă metodologia de strângere a datelor utilizată de firme private pentru a afla producțiile de porumb din SUA:

” 3. Pentru a intari chestia asta, atasez spre informare, o metodologie privata de estimarea productivitatii in teren din SUA dincolo de prelucrarea imaginilor satelitare pe care le interpreteaza periodic de la semanat pana la recoltat…

Se intregistreaza comuna si judetul

Se intra in camp 35 de pasi si se incepe esantionarea

Se masoara si se noteaza densitatea.

Se masoara un lot de 9.1 metri (30 picioare) si se numara stiuletii pe doua randuri din lot. Se inregistreaza numarul.

Se extrage stiuletele cu numarul 5, 8 si 11 de pe fiecare rand din lotul de esantionare

Stiuletii sunt adusi la masina

Se masoara lungimea stiuletilor, se face media si se inregistreaza

Se numara randurile de boabe de pe fiecare stiulete, se face media si se inregistreaza”

Fermierul opune datelor ministeriale statistici din SUA, UE, dar și din mediul privat internațional:
”4. Ce zic altii despre productia de porumb 2018 din România:
USDA (Aug 2019) – 14 mil. – public, american
COCERAL (Mai 2019) – 12 mil. – ong UE al comerciantilor de grane (iau date de la operatorii comerciali din fiecare tara in parte)
Strategie Grains (Iulie 2019) – 12.5 mil. – prognozator reputabil francez, care chiar e luat in seama de burse (date satelitare+meteo)”

În concluzie, Emil Dumitru susține că:
”- o declarație mincinoasă a României a influențat piețele bursiere de cereale;

  • a influențat modul de formare a prețului pe plan local și singurii perdanți au fost fermierii;
  • a decredibilizat modul de evaluare a producțiilor și a arătat că MADR este lipsit de proceduri… totul facându-se la dorința șefului
    .. oricare ar fi acela
  • a influențat în mod artificial ponderea agriculturii în PIB… adică in loc de 15.2 mld euro a fost 14.55 mld euro… practic deficitul de balanță comercială este de 2.2 miliarde euro”.

Reamintim că agrointel.ro a publicat în 11 iulie 2019 un articol cu titlul ”UE îl suspecteză pe Daea că a umflat producțiile agricole în ultimii doi ani. Dăncilă știe?”

Ministerul a răspuns oficial acestor acuzații abia în 19 august 2019, printr-un comunicat intitulat ”Raportarea producțiilor obținute de fermierii români este corectă”

Comentarii

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *