Fondul pentru Mediu: Aplicaţia destinată programului “Rabla pentru tractoare”, uşor de utilizat, intuitivă şi accesibilă tuturor fermierilor/ Programul demarează pe 12 mai

rabla pentru tractoare Foto: Pixabay

Aplicaţia pentru înscrierea în Programul “Rabla pentru Tractoare”, ce va demara pe data de 12 mai, este simplă şi accesibilă pentru toţi fermierii, susţine preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Florin Bănică, într-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES, transmite Agerpres.

“Ne-am asigurat că aplicaţia informatică pusă la dispoziţie pentru Programul Rabla pentru Tractoare este uşor de utilizat, intuitivă şi accesibilă tuturor fermierilor eligibili. Încurajăm toţi producătorii agricoli interesaţi să se înscrie şi să beneficieze de sprijinul oferit prin acest program naţional esenţial. Pentru a se înscrie, fermierii trebuie să descarce din aplicaţie cererea de finanţare, să o completeze şi să încarce actul de identitate valabil, certificatele de atestare fiscală emise de autorităţile competente şi atestatul de producător valabil. Cererea de finanţare se încarcă în aplicaţie completată, dar fără a fi semnată”, a spus Bănică.

AFM reaminteşte că sesiunea de înscriere pentru producătorii agricoli – persoane fizice în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate începe pe 12 mai 2025, la ora 10:00, şi se va derula până pe 19 mai 2025, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat, prin intermediul aplicaţiei informatice disponibile pe site-ul www.afm.ro.

Potrivit sursei citate, programul are ca scop sprijinirea fermierilor care activează în domeniul producţiei agricole primare pentru achiziţionarea de tractoare şi maşini agricole autopropulsate noi, mai puţin poluante.

În cadrul programului “Rabla pentru Tractoare”, nu sunt eligibile ATV-urile, UTV-urile sau dronele agricole.

“Pentru completarea cererii de finanţare, solicitanţii trebuie să aibă instalat Adobe Acrobat Reader. Documentele ce vor fi depuse în aplicaţia informatică trebuie scanate în format PDF, iar dimensiunea unui fişier nu trebuie să depăşească 512 MB. Cererea de finanţare trebuie încărcată completată în forma descărcată din aplicaţie, fără a fi necesară semnătura. Certificatele emise în format electronic vor fi încărcate în aplicaţie în acelaşi format în care au fost eliberate de instituţiile emitente. Nu se vor admite documentele reprezentând scanare/imagine după documentul emis în format electronic”, se menţionează în comunicatul citat.

Solicitanţii vor putea accesa sprijin financiar de 65% din valoarea de achiziţie a echipamentelor eligibile, iar tinerii fermieri vor beneficia de un sprijin de 80%. Valoarea maximă eligibilă a achiziţiei nu poate depăşi echivalentul în lei a 55.000 euro, cu TVA inclusă.

Bugetul alocat programului din acest an este de 500 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *