Exporturile de grâu rusesc către Qatar în perioada ianuarie – octombrie 2024 s-au ridicat la un record de 145,5 mii tone, ceea ce reprezintă cu 41% mai mult decât exportul pe întregul an 2023, a declarat directorul instituției bugetare federale de stat “Centrul de evaluare a calității cerealelor”, Ruslan Hasanov, pentru TASS.
“De mulți ani, Qatarul achiziţionează în mod constant grâu rusesc. Singura excepție a fost 2021, cu toate acestea, ulterior am restabilit livrările cu o vigoare reînnoită. În perioada ianuarie-octombrie 2024, Qatar a achiziționat din Rusia o cantitate record de 145,5 mii de tone de grâu, ceea ce reprezintă cu 41% mai mult decât pentru întregul an trecut (102,9 mii de tone în 2023). Rata medie anuală de creștere a exporturilor de grâu rusesc către Qatar este de 6,1%” – a declarat Hasanov. Acesta a subliniat că Rusia concurează pe piața cerealelor din Qatar cu țări precum România și Australia, fiecare dintre acestea furnizând câte 63 de mii de tone din această recoltă în 2023. Expertul a adăugat că grâul nu este singura cultură furnizată de Rusia către Qatar. Astfel, livrările de orz rusesc către Qatar au continuat din 2017 până în prezent. În 2024, Rusia a livrat 35,6 mii de tone de orz, ceea ce, ca și în cazul grâului, depășește cifra pentru întregul an 2023. “Cu toate acestea, în ultimii șapte ani, se observă o scădere a exporturilor acestei culturi. Astfel, reducerea medie anuală a volumului livrărilor de orz rusesc către Qatar este de 11,4%, necesarul țării pentru această cultură va crește la 450 de mii de tone. Astfel, vedem o creștere a cererii de orz și o scădere simultană a livrărilor din Rusia, probabil, aprovizionarea cu orz către Qatar este un punct de creștere potențial pentru exportatorii ruși şi merită să-i acordăm atenție” – a subliniat Hasanov.
Expertul a amintit că, în 2023, Qatar a devenit prima țară care a recunoscut certificatele ecologice rusești la nivel de stat. De atunci, toate produsele ecologice trebuie să fie însoțite de aceste certificate. “Dacă partea rusă continuă să acorde atenția cuvenită unor astfel de detalii, acest lucru nu numai că va crește volumul exporturilor de grâu și orz, dar va diversifica și tipurile de produse furnizate. De exemplu, Rusia nu exportă porumb în mod regulat în Qatar, dar în 2023, pentru prima dată în ultimii ani, am livrat în Qatar aproape 8 mii de tone din această recoltă” – a spus acesta.