Originar din Napoli, Gaetano Mignano reprezintă a patra generație dintr-o familie dedicată artei cofetăriei. După finalizarea studiilor, el și-a perfecționat abilitățile sub îndrumarea celor mai faimoși maeștri ai patiseriei italiene și ai artei ciocolatei. Pasiunea sa pentru dezvoltarea de noi arome și tendințe, menținând în același timp sufletul patiseriei tradiționale italiene, l-a condus spre câștigarea mai multor titluri, inclusiv Cupa Mondială de Gelaterie, în 2008.
Pe Gaetano Mignano l-am întâlnit la București, la evenimentul “Inspiring Solutions”, primul eveniment Pastry Couture, organizat de Nordic Food, la Moki Modern Kitchen. La eveniment au mai participat, alături de Gaetano Mignano – reprezentant ICAM, Pastry Chef Marina Luca – ambasador Les Vergers Boiron, Antreprenor Andreea Druța – ambasador Voilá Professionnel, Pastry Chef Irina Berlescu și Pastry Chef Jérôme Piedoue – profesioniști renumiți, afiliați Nordic Food.
Mignano respectă rețetele tradiționale, de zeci de generații: casatiello dolce, pastiera și colomba
„Inspiring Solutions” este un format de evenimente pentru profesioniștii din HoReCa și cofetărie, realizat de Nordic Food. În cadrul acestor evenimente sunt prezentate ultimele trenduri și soluții globale relevante pentru piața din România, cu ajutorul partenerilor internaționali și chefilor renumiți. În plus, sunt abordate provocările majore din industrie, precum lipsa de personal calificat, risipa alimentară, cererea variabilă și conformarea cu normele de siguranță alimentară.
Mignano este cunoscut pentru abordarea sa dinamică în patiserie, caracterizată de o legătură puternică cu tradiția italiană.
În Napoli, familia sa a fost pionieră în cofetărie, iar Gaetano continuă această moștenire alături de fiul său, Emanuele, reprezentând a cincea generație. Astăzi, arta sa și pasiunea sa pentru ciocolată sunt recunoscute și apreciate, devenind un punct de referință în întreaga Italie.
Demonstrația sa: Semifreddo de lămâie cu căpșuni, tiramisu cu nuanțe de cafea și tortul Harmony, cu inserție de cătină
De-a lungul anilor, Gaetano a fost consultant pentru multe companii private din domeniul patiseriei, gelateriei și ciocolatei. Din 2007, este consultant tehnic pentru ICAM’s CHOCO CUBE, un rol care i-a permis să-și aprofundeze abilitățile în utilizarea ciocolatei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Printre specialitățile lui se numără casatiello dolce, pastiera și colomba, preparate după rețete tradiționale transmise din generație în generație.
În cadrul demonstrației pe care a susținut-o la evenimentul orgnizat de Nordic Food, maestrul cofetar a realizat trei produse: Semifreddo de lămâie cu căpșuni, tiramisu cu nuanțe de cafea și un tort inovator, special conceput pentru români, tortul Harmony, cu inserție de cătină.
Acest tort, s-a dorit să fie în tendințele modei actuale: adică, pornind de la succesul internațional al ciocolatei Dubai, tortul lui Gaetano a avut o bază crocantă, făcută din cataif, copt cu foarte mult unt, la care s-a adăugat un pat consistent de fistic și ciocolată albă. Următorul strat a fost făcut din ciocolată neagră, iar primul strat de jeleu a fost cel făcut din cătină.
„Am tot timpul respect pentru tradiție. La fel și în România, îmi place să respect tradiția locală”
În exclusivitate pentru G4Food, Gaetano Mignano, a spus că, pentru a vorbi de potențialul produselor de patisserie, cel mai important lucru este să ținem cont de calitatea ingredientelor și să respectăm tradițiile locale.
„Trebuie să ne uităm întâi la calitatea ingredientelor, acestea sunt foarte importante. Noi folosim numai boabe de cacao de înaltă calitate.”
Întrebat care sunt trendurile în materie de patisserie și ciocolată care au potențialul de a devein popolare în România, maestrul cofetar Italian a răspuns:
„În Italia, e diferit de România, pentru că avem mai multe tradiții, în funcție de zone, pentru că tradițiile culinare se schimbă de la nordul către sudul Italiei.
În Napoli avem o traditie puternică cu sfogliatella, Babà (sau Babà al rum), în Sicilia avem canolli cu ricotta și în nordul țării, predomină panettone, prajitura lor specifică.
Noi, tot timpul încercăm să integrăm tradiția locului respectiv, pentru că generația nouă vrea un look nou, dar nu toată lumea preferă aceleași prăjituri.
„Tiramisu este best seller în toată lumea”
Avem tot timpul respectul pentru tradiție, dar ca noutate, schimbăm un pic aspectul, sau culoarea produsului. La fel și în România, îmi place să respect tradiția locală.
Întrebat dacă ar fi să aducă un singur desert, din Italia în România, care ar fi cel mai potrivit?, maestrul cofetar Italian a răspuns:
„Tiramisu, cu siguranță, pentru că este best seller în toată lumea și în România la fel. În toate restaurantele în care am fost, peste tot aveau tiramisu, doar că avea alt gust și altă consistență, dar toată lumea îl iubește.
În opinia lui Gaetano Mignano, elemental cheie care transformă un desert basic într-unul special, este, desigur, ciocolata:
„Ciocolata, clar. Pentru că cu ea poți îmbunătăți orice rețetă, se poate face în culori diferite și consistențe diferite, iar noua generație adoră ciocolata.
Așadar, am aflat secretele lui Gaetano Mignano: combinarea tradiției cu inovația și adaptarea la preferințele locale. Și are succes!