EXCLUSIV Numai zece crescători de oi și capre din România au accesat o măsură europeană prin care statul acoperă până la 70% din valoarea poliței de asigurare/Pesta micilor rumegătoare, boală eligibilă/”Nu s-au plătit fonduri pentru sectorul zootehnic, din cauză că fermierii au asigurat riscuri neeligibile” – AFIR

bani europeni, AFIR, asigurari foto: pexels.com/@Süleyman Şahan

Crescătorii de oi și capre din România au accesat numai în număr de zece submăsura 17.1, ”Prime de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor”, lansată în 2019, în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală ( PNDR ) 2014 – 2020, prin care statul asigură, din fonduri europene, până la 70% din valoarea poliței de asigurare.

Până în prezent în cadrul submăsurii 17.1, au fost depuse 30.036 de cereri de finanțare în valoare de  85,9 milioane de euro, din care au fost declarate eligibile 27.745 de cereri de finanțare însumând 76,6 milioane de euro. 

Numărul cererilor depuse de fermieri din sectorul zootehnic este însă infim, potrivit unor date furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( AFIR ), la solicitarea G4Food.

Mai mult, nicio cerere nu a fost finanțată de la bugetul public, din cauză că fermierii din sectorul zootehnic nu au asigurat riscuri eligibile.

AFIR a transmis G4Food că ”în etapa 1 (anul 2019) au fost 4 crescători care au depus cereri de finanțare pentru animale, unul din ei a asigurat 15 caprine, restul au fost găini, alte păsări, suine și bovine. Total capete asigurate: 811.900. Nicio cerere de finanțare nu a fost eligibilă întrucât nu se asigurau riscuri eligibile.

 În etapa 3 (2021) au fost 3 crescători care au depus cereri de finanțare pentru animale. Au fost asigurate 177 capete bovine. Nicio cerere de finanțare nu a fost eligibilă întrucât nu se asigurau riscuri eligibile.

În etapa 4 (2022) au fost 3 crescători care au depus cereri de finanțare pentru animale, din care 2 au asigurat pui de carne, respectiv 310.000 capete. Unul a asigurat bovine – 713 capete. De asemenea, nicio cerere de finanțare nu a fost eligibilă întrucât nu se asigurau riscuri eligibile”.

Răspunsul oferit de AFIR la întrebarea G4Food: ”Ce sumă totală a plătit statul român (AFIR) în cadrul submăsurii 17.1, pentru crescătorii de ovine/caprine?” este unul tranșant:

”Nu s-au plătit fonduri prin 17.1 pentru acest sector”.

Bolile eligibile sunt, potrivit Anexei V din setul de documente al submăsurii 17.1: tuberculoza bovină, bruceloza bovină, bruceloza ovină și caprină (B. melitensis), boala veziculoasă a porcului, antraxul, pleuropneumonia contagioasă bovină, echinococoza, campilobacterioza, listerioza, trichineloza, Escherichia coli verotoxigenă (E. coli), pesta micilor rumegătoare, variola ovină, variola caprină, dermatoza nodulară contagioasă.

Pentru a fi eligibili, crescătorii de animale trebuie să încheie contractul de asigurare pentru întreg efectivul de animale aferent aceleiași specii existente în cadrul exploatației. Totodată, fermierii nu trebuie să fi primit despăgubiri/ co‐finanțării prin alte programe cu finanțare europeană sau națională. 

Contractul de asigurare trebuie să prevadă ca valoarea franșizei deductibile luate în considerare la stabilirea valorii primei eligibile este de minimum 10% din daună sau din suma asigurată aferentă speciei de animale dăunate sau în funcție de cele specificate în contractul de asigurare.

De remarcat că Pesta Micilor Rumegătoare, boală confirmată în România, în premieră, în 20 iulie 2024, numărul focarelor ajungând în prezent la peste 60, este boală eligibilă. Boala a fost prezentă în 2018, în Bulgaria, fiind o amenințare pentru sectorul creșterii ovinelor/caprinelor din România. Submăsura 17.1 a fost lansată în 2019, la un an după izbucnirea epizootiei de PMR în statul vecin. Cu toate acestea, accesarea submăsurii din partea crescătorilor de oi și capre a fost foarte slabă.

G4Food a încercat să obțină un răspuns la întrebarea: de ce nu și-au asigurat oierii și, în general, fermierii din sectorul zootehnic, animalele? 

Reprezentantul unei mari companii de asigurare, intrată pe piața românească în 2016, a declarat că, deocamdată, nu au produse pentru asigurarea crescătorilor de animale. ”Vom face asta în viitor”, a precizat acesta. El a mai afirmat, pe de altă parte, sunt unii asiguratori care are astfel de produse.

Constanța Ștefan, crescător de ovine și președinte al Asociației ”Țara Loviștei”, a declarat că nu a știut că submăsura 17.1 este dedicată și crescătorilor de animale. ”Am crezut că e numai pentru sectorul vegetal. O să-i întreb pe membrii asociației dacă au asigurat animalele, dar din ce știu eu nu sunt. O să încercăm să ne asigurăm”.

Submăsura 17.1 a fost mediatizată de presa agricolă și de unele din asociațiile de fermieri. 

G4Food precizează că datele furnizate de AFIR se referă la fermierii care au depus cerere pentru finanțarea poliței de asigurare. Este posibil ca unii crescători de animale să își fi asigurat efectivele, dar să nu fi depus cerere la AFIR pentru submăsura 17.1

În cadrul PS 2023 -2027 va fi disponibilă intervenția DR-31 Contribuții financiare la plata primelor de asigurare. Apelul pentru DR-31 din PS 2027 nu a fost încă lansat, dar este în desfășurare sesiunea 17.1 din cadrul PNDR 2020.

Alocarea estimată pentru DR-31 este de aproximativ 48 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *