Sarea este un ingredient nelipsit în aproape orice tip de mâncare, indiferent dacă este procesată, gătită acasă sau la restaurant. Așa că nu este de mirare că majoritatea oamenilor primesc dublul sau triplul cantității de sodiu de care au nevoie în fiecare zi. Potrivit webmd.com, poți limita sarea din mâncare, fără ca aceasta să devină lipsită de gust, doar respectând câteva reguli simple și ușor de urmat.
Gătește-ți singur mâncarea
- Alimentele ambalate au, adesea, multă sare, deoarece sarea este un conservant. Gătirea propriilor mese este cea mai bună modalitate de a controla cât de mult sodiu avem în mâncare.
- Alege carne proaspătă de pasăre, pește, porc și vită, în loc de sortimente de preparate din carne procesate sau afumate. Optează pentru fructe sau legume proaspete în loc de conserve sau fii foarte atent la conținutul de sare de pe etichetele acestora.
- Când folosești la gătit conserve, cum ar fi cele de fasole sau alte legume, spală bine, sub jet de apă rece, conținutul, pentru a îndepărta o parte din sodiu.
- Dacă ți-ai pregătit carne, la grătar sau la cuptor, garnitura ideală poate fi din orez brun sau cartofi copți întregi, în loc de orez instant sau aromat sau piure de cartofi, pentru a avea o masă ceva mai slab calorică.
Citește atent etichetele, pentru a indentifica surplusul de sare
Verifică atent eticheta fiecărei aliment pe care îl consumi, pentru a ști clar ce conținut de sodiu (sare) are. Caută produse pe eticheta cărora scrie „fără sodiu” (mai puțin de 5 miligrame de sodiu per porție), „foarte scăzut de sodiu” (35 miligrame sau mai puțin pe porție) sau „fără sare adăugată”.
Ideal este să eviți bulionul, dressingurile, sosul de soia, cuburile de condimente, sărurile asezonate cu diverse arome și unele condimentele (muștar, ketchup, sos de grătar), pentru că toate sunt bogate în sare.
De asemenea, uită-te atent pe etichetele produselor alimentare pentru a identifica aditivi precum glutamatul monosodic (MSG), bicarbonatul de sodiu, praful de copt și benzoatul de sodiu, care sunt toți compuși de sodiu.
Înlocuiește sarea cu alternative mai sănătoase
Când gătești, iar în rețetă apare ca ingredient și sarea, caută să o înlocuiești cu o plantă sau un condiment. Poți adăuga rozmarin, măghiran, cimbru, tarhon, ceapă, usturoi, piper, nucșoară, chimen, ghimbir, coriandru, dafin, oregano sau mărar.
Alege ingredinte care au conținut scăzut de sare
Dacă gătești o rețetă cu brânză alege mozzarella proaspătă sau brânzeturi care au un conținut scăzut de sodiu. De asemenea, înlocuiește untul sărat cu un sortiment de unt nesărat. Poți folosi zeci de ingrediente diferite pentru a adăuga aromă meselor cu conținut scăzut de sodiu.
Iată doar câteva idei pentru a prepara alimente sărace în sodiu:
- Marinează pieptul de pui sau cotletele de porc în suc de lămâie, suc de portocale sau vin.
- Rulează peștele în semințe de susan înainte de coacere.
- Condimentează carnea de vită cu un amestec de ceapă, ardei, salvie și cimbru.
- Fierbe morcovii în scorțișoară și nucșoară.
- Presară puțin mărar și pătrunjel peste cartofi, înainte de a-i prăji.
- Adăugă puțină de pudră de ardei iute pe porumbul fier, în loc de sare.
- Când gătești paste amestecă-le cu usturoi proaspăt tocat, în loc de sare.
De ce să evităm excesul de sare
Primul si cel mai grav semn că ești un consumator de sare în exces este hipertensiunea arterială. De asemenea, setea excesivă, umflarea picioarelor și balonarea pot fi și ele semnale de alarmă.
Excesul de sare poate fi cauza bolilor cardiovasculare precum insuficiența cardiacă și accidental vascular cerebral.
În plus, medicii corelează excesul de sare cu un nivel mărit al colesterolului, edem și afecțiuni grave ale rinichilor, precum insuficiența renală.
Nu în ultimul rând, un consum excesiv de sare crește eliminarea calciului prin urină, lucru care, în timp, poate favoriza osteoporoza.