Europenii cheltuiesc zeci de miliarde de euro pentru produsele bio; în România, suprafețele cultivate cu legume eco au scăzut

Semnal de alarmă al unui europarlamentar irlandez: tinerii fermieri de categorie mică și mijlocie sunt fără șansă în competiția cu firmele mari care investesc în tehnologie avansată Semnal de alarmă al unui europarlamentar irlandez: tinerii fermieri de categorie mică și mijlocie sunt fără șansă în competiția cu firmele mari care investesc în tehnologie avansată

Piața europeană a produselor agro-alimentare certificate ecologic a ajuns la 34, 4 miliarde de euro, după o creștere constantă înregistrată în ultimii ani. Cererea de hrană ecologică va crește într-un ritm susținut până în 2030, potrivit estimărilor făcute de autorii unui studiu privind evoluția agiculturii europene în următorii zece ani, publicat recent de Comisia Europeană.

Până în 2030, suprafața agricolă totală certificată ecologic în Uniunea Europeană ar putea ajunge la 18 milioane de ha, reprezentând 10% din suprafața totală agricolă, față de 7%, cât a fost în 2018.

Până în prezent, au fost certificate organic însemnate suprafețe de pajiști și culturi permanente ( livezi, vii, etc. ), dar în viitor ar putea fi certificate suprafețe mai mari cultivate cu cereale, sfeclă de zahăr și legume.

În sectorul zootehnic, ar putea spori numărul fermelor de creștere a porcilor și a păsărilor de curte, pentru a fi valorificată producția de furaje certificate organic. Un avânt mare l-ar putea lua certificarea fermelor avicole, care ar putea sări procentual de la 2,5 la 5 %.

De asemenea, producția de lactate organice ar putea ajunge la 7%, față de 3% cât a fost în 2017, urmând a fi produse cantități mai mari de brânzeturi bio.

Pentru anul 2018, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a raportat un număr 9008 de operatori în agricultura ecologică și un număr de 326.259,55 ha certificate, date care indică o relansare a domeniului după câțiva ani de regres.

Cu toate acestea, a scăzut suprafața totală cultivată cu legume proaspete (inclusiv pepeni) și căpșuni, de la 1458,78 ha în 2017, la 983,10 ha în 2018.

Semnal de alarmă al unui europarlamentar irlandez: tinerii fermieri de categorie mică și mijlocie sunt fără șansă în competiția cu firmele mari care investesc în tehnologie avansată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *