Euro 2024 gastronomic. Ultima rundă – finala. Spania vs. Anglia. Războiul deserturilor

finala euro 2024, euro 2024 gastronomic, Spania, Anglia, flan, fruit cake, crema de zahar ars, retetele Juanitei, retete, foodlife, calatorii culinare

Euro 2024 a ajuns la final. Astăzi, în ultima rundă, se înfruntă echipele Spaniei și Angliei. Pe durata competiției G4Food v-a propus, zilnic, meciuri gastronomice între preparate tradiționale din țările care trimiteau echipele pe gazon. Marea finală de duminică se va desfășura la Berlin cu începere de la ora 22. În duelul gastronomic se vor confrunta deserturi din cele două țări, pentru că, nu-i așa, cel mai bun preparat este întotdeauna ultimul. Astăzi: Spania vs. Anglia, Flan vs. Fruit cake.

Flan – crema de zahăr ars pe care o revendică spaniolii

Flan-ul este un clasic, un desert pe care și-l revendică și Spania și Franța în mod egal. Originile sale ar putea merge până la antica Roma. În Evul Mediu se numea flado, prăjitura plată. Era preparată din lapte și ouă. Responsabili de răspândirea ei par a fi fost arabii care trăiau în Peninsula Iberică. Ulterior spaniolii și francezii i-au adăugat sosul de caramel și a devenit flan-ul de astăzi sau creme caramele.

Ingrediente

6 ouă mari întregi

1 litru de lapte integral

180 de grame de zahăr pentru cremă și 200 pentru caramel

Vanilie, zahăr vanilat sau esență

Coajă rasă de lămâie sau portocală

Preparare

Într-un vas rezistent la flacără și care poate fi introdus în cuptor se pun 200 de grame de zahăr. Se pune vasul la flacără mică, amestecând cu grijă până când zahărul s-a topit. Atunci vasul se rotește până când zahărul se distribuie uniform pe fundul și pereții săi. Manipulați cu mare grijă zahărul ars pentru că arde foarte rău dacă ajunge în contact cu pielea.

Într-un alt vas încăpător se amestecă ouăle (nu le bateți, ci amestecați-le bine, nu trebuie să acumuleze aer) cu un tel sau cu mixerul la viteză mică. Se adaugă laptele, zahărul și aromele și se mai amestecă din nou până totul este dizolvat și omogenizat.

Se toarnă compoziția rezultată în vasul tapetat cu caramel. Se așează acest vas într-o tavă mai mare și destul de înaltă pentru cuptor. În această tavă se pune apă până la nivelul de 3/4 din înălțimea flan-ului (nu a vasului în care se află acesta).

Se încinge cuptorul la 180 de grade C si se pune pentru 50-60 de minute. Timpul de coacere depinde de cuptor și de mărimea și forma vasului în care se coace. La final, flan-ul va fi ca o gelatină, va ”mișca” atunci când scoatem vasul din cuptor. Nu trebuie să vă îngrijorați, pentru că se va întări odată ce se răcește. Important este să treacă testul scobitorii, să nu rămână nimic pe scobitoarea introdusă în prăjitură.

Se lasă la răcorit, se pune în frigider. Se scoate când e complet răcit, se desprind cu grijă marginile cu un cuțit sau o spatulă. Se răstoarnă pe un platou cu margini înalte, pentru că va lăsa destul sirop de caramel.

Fruit cake – five o’clock tea nu ar fi complet fără o felie de fruit cake dens și umed

Această păjitură cu fructe uscate își are și ea rădăcinile în zona antichității. Una dintre cele mai vechi versiuni este un fel de baton energetic făcut de romani pentru a-și hrăni soldații în timpul luptelor. Acesta era o pastă de orz, miere, vin și fructe uscate, adesea și semințe de rodie.

Ceea ce ai putea considera o prăjitură în stil modern – un desert umed, dospit, presărat cu fructe și nuci – a fost probabil copt pentru prima dată în Evul Mediu timpuriu în Europa. Scorțișoara, cuișoarele și nucșoara erau simboluri ale fineții culinare, iar aceste condimente dulci au început să apară, alături de fructe, în multe feluri de mâncare chiar și sărate, de pildă pâinea.

Rețeta pe care o cunoaștem astăzi a fost regăsită în Antarctica, unde exploratorul Robert Falcon Scott a dus-o în 1910. Dar onoarea pentru cel mai vechi fruit cake cunoscut îi revine unuia din 1878, când Rutherford B. Hayes era președintele Statelor Unite.

În Anglia este un preparat tradițional de Craciun, dar merge perfect la o ceașcă de ceai în orice zi.

Ingrediente

Coajă de lămâie confiată 55 g, tocată

Cireșe 225 g (confitate), tăiate în sferturi

Stafide 200 g

Sherry 50 ml

Unt 100 g

Zahăr 225 g

Sare 1 praf

Nucșoară 1 praf, rasă

Condimente 1 linguriță, măcinate

Ouă 3, bătute

Făină universală 225 g, fără gluten, cu agenți de creștere

Migdale 175 g, albite, tocate

Zahăr pudră 250 g

Prepararea fruit cake

Pune toate fructele într-un bol cu sherry, amestecă bine, acoperă și lasă-le să stea peste noapte.

Încălzește cuptorul la 160°C (140° cu ventilație).

Unge o tavă de chec de 1 kg și tapetează baza cu hârtie de copt antiaderentă.

Bate untul cu zahărul, sarea și condimentele într-un bol de amestecat până devin ușoare și cremoase, apoi încorporează treptat ouăle.

Încorporează ușor făina, urmată de fructele înmuiate și migdalele, amestecând bine.

Pune compoziția în tavă și coace timp de 2-2 1/4 ore până când este complet gătită.

Lasă să se răcească în tavă.

Pentru glazură

Amestecă zahărul pudră cu puțină apă, adăugând câte puțin, până devine groasă și netedă.

Întinde glazura deasupra prăjiturii, lăsând-o să curgă pe părți.

Lasă să se întărească.

Rețeta preluată de la Fine Dining Glovers.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *