Este sigur să mănânci stridii crude?/ Experții dezvăluie riscurile și te învață cum să le savurezi fără să te îmbolnăvești

Riscuri cand mananci stridii crude si cum sa faci sa nu te imbolnavesti Sursa foto: Pexels

Vara este momentul ideal pentru relaxare pe plajă, bucurându-ne de fructele de sezon și profitând de orice ocazie pentru a mânca în aer liber. Iar când savurăm un cocktail la terasă, e de înțeles să vrem să-l asortăm cu un platou de stridii crude, servite în cochilie. Sunt vedetele fiecărui platou cu fructe de mare. Dar pentru mulți, aceste delicatese pot fi respingătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dincolo de textura lor alunecoasă și gustul sărat, unii sceptici sunt îngrijorați de faptul că stridiile sunt servite crude. Aceste moluște bivalve sunt adesea numite „sistemul de filtrare al naturii”.

O singură stridie poate filtra până la 190 de litri de apă pe zi, ceea ce înseamnă că poate acumula substanțele din mediul în care trăiește. De aceea, de exemplu, stridiile din Pacific pot avea un gust foarte diferit față de cele de pe Coasta de Est. Dar, odată cu schimbările climatice și poluarea care afectează tot mai mult oceanele, asta înseamnă și că stridiile pot fi expuse unor substanțe mai puțin apetisante. Și cum stridiile crude nu sunt supuse la tratament termic, orice bacterii sau germeni prezenți ajung direct în farfuria ta – și pot cauza probleme de sănătate, ba chiar moartea, potrivit delish.com.

Care sunt riscurile asociate cu un consum de stridii crude?

Așa cum se întâmplă cu orice aliment crud sau insuficient gătit, consumul de stridii presupune un risc inerent de îmbolnăvire. Dar, în cazul stridiilor, pericolul este și mai mare din cauza modului în care se hrănesc. „Stridiile crude sunt moluște care filtrează apa pentru a obține nutrienții, dar asta le expune și la bacterii și virusuri din apă, care se pot acumula în organismul lor”, spune Eliza Whitaker, nutritionist.

Printre bacteriile și virusurile care pot contamina stridiile se numără salmonella, norovirusul, listeria, paraziți și hepatita A. Reacțiile organismului nostru la aceste microorganisme pot varia, dar niciuna nu este plăcută. „Simptomele pot include vărsături, diaree, greață și, în cazuri severe, afecțiuni grave – mai ales la persoanele cu sistem imunitar slăbit”, avertizează Whitaker.

Un tip de bacterie foarte periculos este în creștere în rândul celor asociate cu stridiile: Vibrio vulnificus, înrudit cu bacteria care provoacă holera și care, în ultimii ani, a fost responsabilă pentru mai multe decese în SUA.

Infecția cu bacteria Vibrio vulnificus

Deși oficialii din domeniul sănătății consideră că infecțiile cu Vibrio vulnificus sunt rare (150–200 de cazuri pe an), aproximativ 20% dintre cei infectați mor – uneori în doar câteva zile. Simptomele pot include crampe abdominale, febră și vărsături. Iar pentru cei care contractează bacteria prin răni deschise în contact cu apă contaminată, infecțiile pot duce chiar la necroză (motiv pentru care bacteria este cunoscută și ca „bacterie care mănâncă carne”).

Această bacterie se regăsea în mod tradițional în apele calde din zona Golfului Mexic. Dar, din cauza creșterii temperaturii apei și a evenimentelor meteo extreme, s-a extins și spre nord, de-a lungul coastelor. „Temperaturile mai ridicate ale apei favorizează proliferarea bacteriilor, în special a Vibrio, care preferă apa caldă. Schimbările climatice pot afecta și calitatea apei și nivelul de poluare, crescând astfel riscul de contaminare alimentară în cazul consumului de stridii crude”, explică Whitaker.

Mai mult, rata infecțiilor cu Vibrio a crescut de opt ori între 1988 și 2018 – iar aproximativ 10% din cazuri provin din consumul de fructe de mare crude sau insuficient gătite.

Cum poți reduce riscurile pentru sănătate atunci când mănânci stridii crude?

Potrivit FDA, singura metodă complet sigură de a consuma stridii este să le gătești. Din fericire, există multe moduri delicioase de a le prepara: prăjite, la grătar sau în stil „Oysters Rockefeller”. Dar dacă alegi să le mănânci crude, îți asumi un anumit nivel de risc personal. „Chiar și respectând cele mai bune practici de siguranță alimentară, riscul de contaminare nu dispare complet”, spune Whitaker.

Femeilor însărcinate, vârstnicilor și persoanelor cu sistem imunitar compromis li se recomandă să evite fructele de mare crude sau insuficient gătite. Dacă ai îndoieli, Whitaker sugerează să consulți un medic înainte. Dacă ești dispus și capabil să-ți asumi un anumit risc, poți totuși să minimizezi expunerea la bacterii și virusuri mâncând stridii în mod responsabil.

Cea mai bună metodă este să le cumperi sau să le comanzi de la furnizori de încredere. Afacerile care acordă atenție recoltării, manipulării și servirii stridiilor sunt mai predispuse să respecte măsurile de siguranță necesare. Nu este o garanție absolută, dar furnizorii care cunosc bine produsele lor ar trebui să le procure responsabil. Whitaker recomandă să alegi stridii care vin cu etichetă de recoltare, sunt depozitate corect și păstrate cât mai proaspete. Și dacă observi cochilii crăpate sau sparte – evită-le cu orice preț.

Cei care îți servesc stridiile ar trebui să poată răspunde cu ușurință la întrebările despre proveniența produselor – orice alt răspuns ar trebui să-ți trezească suspiciuni. Iar dacă vrei să fii și mai precaut, poți cere să vezi chiar tu eticheta de recoltare a stridiilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *