Președintele unei mari asociații de sommelier din Italia propune să se facă în școli educație pentru consumul moderat de vin

ducatia enologică Italia propunere scoli sommelier FOTO: Dreamstime/Alessandro Biascioli

Dacă oferta contemporană tot mai complexă de alimente, cu excesele cu care vine uneori la pachet, naște pas cu pas și nevoia de educație nutrițională, se pune aceeași problemă și în cazul vinului. În Italia, președintele unei asociații de sommelier propune ca profesioniștii cu acest tip de competențe să facă educație în școli, pentru combaterea excesului de alcool.

Propunerea vine, concret, din partea președintelui Asociației Italiene a Somelierilor (AIS), Sandro Camilli, cu ocazia prezentării evenimentului Only Wine, dedicat micilor producători. Acesta va avea loc în orașul Città di Castello, în regiunea Umbria, între 26 și 28 aprilie, scrie agenția de presă Ansa.

„Cerem instituțiilor să ne permită accesul în școli pentru a educa tinerii să bea responsabil. Acesta este modul corect de a combate riscul exceselor. Dacă există o bună cunoaștere, există și o bună educație, iar educația enologică ar trebui să fie prezentă în școlile de toate nivelurile. Și nu doar în școlile profesionale, unde deja activăm”, a spus Camilli.

Educația este văzută inclusiv ca un instrument de promovare a vinului, în contextul controverselor recente privind procentul de alcool pe care îl conține și unele probleme de sănătate pe care acesta le poate crea, evidențiate de unele cercetări. De partea cealaltă, susținătorii vinului ca produs tradițional argumentează că un consum moderat de vin de calitate este benefică, alte cercetări confirmând, la rândul lor, această viziune.

Aceeași asociație, a mai spus președintele ei, este implicată în selecția vinurilor de calitate ale producătorilor de talie mică, ajunsă la cea de-a douăsprezecea ediție. Este vorba, potrivit acestuia, de „toți acei mici producători, peste o sută anul acesta, cu o puternică identitate. Cu alte cuvinte, de acele perle enologice ascunse, uneori greu de găsit, care nu sunt doar originale, ci și unice. Formatul târgului este unul extrem de reușit, există deja o listă de așteptare, iar noi am înțeles încă de la început potențialul de a aduce împreună noile generații de producători și consumatori, prin contribuția noastră educativă”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *