Două specii din cinci de plante ar putea dispărea, potrivit unui amplu studiu internațional

două plante din cinci ar putea disparea, arată un studiu international foto: pexels.com

Aproximativ două specii de plante din cinci din lume ar putea dispărea, relevă o amplă cercetare a Universității din Pisa, Italia, care a folosit un set extins de date internaționale, scrie agenția de știri Ansa. Din acest motiv, este important de înțeles care specii sunt cele mai expuse riscului și la fel de importantă este identificarea unor soluții și metode eficiente pentru a le conserva.

Această provocare a fost preluată de un grup de cercetători coordonat de Angelino Carta, profesor la departamentul de Biologie al Universității din Pisa, care a dezvoltat o nouă metodologie bazată pe relevanța evolutivă a speciilor, prin care va fi posibilă completarea colecțiilor existente în prezent în băncile de semințe.

Studiul, publicat în revista New Phytologist, explică Universitatea din Pisa într-un comunicat, „promite și economii din punct de vedere financiar: la proiect au participat cercetători din Spania, Belgia, Elveția și Marea Britanie, iar analiza a vizat un set impresionant de date provenind de la 109 bănci de semințe, cuprinzând peste 22.000 de specii din întreaga floră europeană.”

Lucrarea demonstrează că anumite „ramuri” ale arborelui genealogic al plantelor europene nu sunt reprezentate în colecții și că speciile care nu sunt în prezent conservate, colectarea și stocarea în bănci fiind considerată esențială. Este vorba în special de plantele „care reprezintă un unicat evolutiv, deoarece prezintă strategii reproductive unice sau sunt limitate la arii geografice restrânse.”

Potrivit lui Carta, această metodă „poate fi personalizată pentru a se adapta la diferite obiective de conservare, până la epuizarea bugetului disponibil: cercetarea noastră reprezintă un pas esențial pentru viitoare acțiuni de conservare, iar rezultatele pot servi drept bază de discuție pentru promovarea unor noi politici, inclusiv protejarea speciilor pe cale de dispariție, creșterea rezilienței sistemelor agroalimentare și identificarea speciilor cele mai potrivite pentru refacerea habitatelor într-un context de schimbări climatice.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *