Grecia va înfiinţa două noi arii marine protejate, a anunţat luni guvernul de la Atena, care va respecta astfel promisiunea făcută în cadrul celei de-a treia conferinţe ONU asupra oceanelor ce a avut loc în luna iunie, transmite AFP, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Astăzi ne ţinem această promisiune prin înfiinţarea a două noi Parcuri Naţionale Marine, unul în Marea Ionică şi celălalt în Cicladele meridionale, în emblematica Mare Egee”, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis într-un mesaj video. Conform acestuia, “aceste parcuri se vor număra printre cele mai mari zone marine protejate din întreaga Mediterana” şi “vor permite atingerea obiectivului de a proteja 30% din apele teritoriale până în 2030, cu mult înainte de termenul stabilit”.
Grecia, situată în Mediterana Orientală, deţine aproximativ 13.600 km de plaje şi mii de insule.
Premierul a precizat că în zonele marine protejate “practica extrem de distructivă a pescuitului cu traul de fund va fi interzisă”. La sfârşitul lunii mai, Atena a interzis pescuitul cu traul de fund în apele micuţei insule Fournoi Korseon şi în apele din jurul altor şase insule micuţe din apropiere, toate nelocuite, aflate în centrul Mării Egee, pentru a proteja habitatul extrem de bogat al unor recifuri de corali descoperite recent. Grecia va interzice pescuitul cu traul pe întreg cuprinsul ariilor marine protejate până în 2030, urmând să devină şi prima ţară din Europa care adoptă o măsură de o asemenea anvergură.
Deşi a salutat crearea acestor două parcuri, filiala greacă a WWF a criticat guvernul pentru întârzierea în “finalizarea studiilor şi semnarea decretelor relevante” privind “zeci de alte arii protejate din ţară”, ceea ce împiedică o adevărată protecţie a acestor regiuni. WWF subliniază “importanţa colaborării şi mobilizării tuturor părţilor interesate” pentru a se asigura că aceste noi zone nu rămân doar vorbe “pe hârtie”.
Mai multe țări anunță înființarea de noi arii protejate
Mai multe ţări au profitat de prezenţa la conferinţa ONU asupra mărilor şi oceanelor desfăşurată la Nisa, în sudul Franţei, pentru a anunţa noi arii marine protejate şi interdicţii privind pescuitul cu traul de fund, printre care Grecia, Brazilia şi Spania.
În urma anunţurilor făcute de Atena, Turcia, o ţară a cărei coastă vestică este aproape de insulele greceşti, a reacţionat la anunţ, subliniind că “orice acţiune unilaterală trebuie evitată în mările închise sau semi-închise, cum ar fi Marea Egee şi Marea Mediterană”. “Dreptul maritim internaţional încurajează cooperarea dintre statele de coastă din aceste mări, inclusiv în ceea ce priveşte problemele de mediu. În acest context, dorim să reiterăm că ţara noastră, în calitate de stat de coastă la Marea Egee, este întotdeauna gata să coopereze cu Grecia”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Turciei. “Turcia îşi va anunţa, de asemenea, planurile de protejare a mediului în zonele maritime în zilele următoare”, se mai arată în comunicat.
Atena şi Ankara, membre NATO, dar cu dispute istorice privind delimitarea apelor din Marea Egee, au semnat în 2023 un acord de “bună vecinătate”, menit să atenueze tensiunile create adesea între ele.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din Grecia a calificat referinţele turceşti la “mări închise sau semi-închise” drept “nefondate” şi a subliniat că înfiinţarea parcurilor naţionale maritime “se bazează pe criterii pur de mediu în zone aflate sub suveranitatea Greciei”. Ministerul a reiterat că “Grecia susţine în mod constant dialogul cu Turcia (…) în conformitate cu dreptul internaţional”.