Filmul documentar “Varză, cartofi şi alţi demoni. După 10 ani”, în regia lui Şerban Georgescu, a fost prezentat într-o proiecţie specială joi, la Cinema Muzeul Ţăranului din Capitală, în prezenţa echipei şi a câtorva oameni din satul Lunguleţu, locul în care au fost făcute filmările, transmite Agerpres.
Prima parte a filmului “Varză, cartofi şi alţi demoni” relata, într-un mod autentic, eforturile sătenilor dintr-o localitate din apropierea Bucureştiului, satul Lunguleţu, de a ieşi dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câştiga: 1 sat, 1.000 de tractoare, 100.000 de tone de varză, 0 profit.
După ce în urmă cu 10 ani Şerban Georgescu a lucrat un an de zile cot la cot pământul cu sătenii din Lunguleţu pentru a înţelege de ce ajung să trăiască pe datorie, deşi au în mână uneltele unei afaceri de succes (pământ roditor, utilaje moderne, recolte bogate), şi a făcut prima parte a filmului “Varză, cartofi şi alţi demoni”, a decis să se întoarcă la ”locul faptei” pentru a vedea în ce fel s-au schimbat lucrurile.
Şerban Georgescu a mărturisit că a ales să facă acest documentar după ce a văzut în drumurile lui ce se întâmpla în Lunguleţu, “munţi de varză” care erau “spectaculoşi vizual”. El a precizat că asta l-a atras prima oară şi s-a gândit că tot ceea ce se întâmplă acolo “e un subiect”.
Regizorul a arătat că s-a introdus şi pe sine ca personaj, deoarece a dorit ”să se pună în cizmele unui ţăran ca să fie, de fapt, o mărturie sinceră a ceea ce a găsit acolo”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
“Am simţit pe pielea mea tot ce simte un fermier, cu diferenţa că, aşa cum spun şi în film, ei rămân captivi în acest cerc vicios al economiei, al lipsei de asociaţii”, a declarat regizorul, pentru AGERPRES.
El a vorbit despre întoarcerea sa la Lunguleţu. “Este o poveste mare, o poveste despre muncă, despre cei care ne aduc hrana pe masă şi cred că aceste poveşti mari trebuie spuse din când în când, trebuie repetate, nu e suficient că le spui o singură dată. Au fost şi tineri în sală, mulţi, şi e bine să le afle. Nu e ceva care e istorie, e perpetuă”, a mai spus regizorul peliculei.
Producătorii au anunţat că filmul poate fi vizionat gratuit, iar link-ul poate fi găsit pe site-ul kolectiv.ro.