Nu toate soluțiile în viață se află într-un cutie de medicamente. Știința a demonstrat că adoptarea unui stil de viață sănătos, cum ar fi o dietă echilibrată, exercițiul fizic, evitarea fumatului și respectarea somnului, ar pute preveni bolile cardiovasculare, cancerul, obezitatea sau diabetul, printre alte afecțiuni. Totuși, există din ce în ce mai multe dovezi că aceste obiceiuri sănătoase ridică un zid protector și împotriva tulburărilor mentale.
Un studiu al Institutului de Cercetare al Spitalului del Mar din Barcelona sugerează, de exemplu, că aderarea la o dietă sănătoasă, precum cea mediteraneeană, reduce riscul de depresie cu 16%. Alte studii au raportat efecte similare în cazul exercițiului fizic: cei care făceau mai mult sport aveau cu până la 21% mai puține șanse de a dezvolta depresie. „Exercițiul fizic, o dietă echilibrată, evitarea consumului de substanțe toxice, sprijinul social și respectarea ritmurilor circadiene sunt factori de protecție”, rezumă psihiatrul Víctor Pérez, citat de El Pais.”
Dieta mediteraneeană pare cea mai bună
„Ca un tip de dig de apărare, obiceiurile sănătoase ajută la evitarea apariției simptomelor care pot duce la complexe tulburări mentale. Cea mai bună prevenție este să te naști într-o familie „bună”, deoarece codul genetic și codul poștal ne sunt oferite de părinți. Dar, cum nu ne putem alege părinții, avem la îndemână, pe măsură ce înaintăm în vârstă, toate aceste obiceiuri sănătoase, care sunt protectoare. Nu sunt preventive; nu putem spune că cineva care urmează o dietă echilibrată nu va face depresie. Dar acești factori, cu cât sunt puși în practică mai mulți, cresc protecția”, subliniază Pérez, care este șeful secției de Psihiatrie a Spitalului del Mar din Barcelona.
Interacțiunile dietei cu sănătatea mentală nu sunt cele mai studiate, dar există deja câteva studii care indică aceeași direcție. Un studiu recent este o analiză a Institutului de Cercetare al acestui spital catalan, publicată în revista European Journal of Nutrition, care a evaluat impactul a patru tipuri de diete sănătoase (mediteraneeană, vegetariană, una recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și alta pentru prevenirea hipertensiunii) asupra riscului de depresie. Cercetarea a concluzionat că aderarea la oricare dintre aceste diete era un factor protector împotriva depresiei, iar dieta mediteraneeană este cea care obține cele mai mari punctaje.”
Gabriela Lugon, autoarea acestui studiu: Există mai multe explicații posibile pentru această legătură
Prima, numită axa intestin-creier, este o cale de comunicare bidirecțională între tractul intestinal și sistemul nervos central, care poate sta la baza unor patologii. „Ceea ce mâncăm influențează microbiomul nostru [ecosistemul de microbi care populează intestinul și joacă un rol în sănătate și boală]. De aici, se absorb nutrienți, aminoacizi și alte molecule pentru a genera proteine și neurotransmițători. Dacă această axă microbiom-intestin-creier este perturbată, aceasta va influența dezvoltarea acestor patologii”, explică Lugon.
O altă ipoteză, subliniază cercetătoarea, este legată de rolul inflamației. „Există o lanț de stres care influențează organismul nostru”. Pérez, care nu a participat la cercetarea lui Lugon, detaliază acest fenomen și amintește că depresia, de exemplu, este o patologie asociată cu procese inflamatorii. Spre deosebire de dietele sănătoase, obiceiurile alimentare occidentale actuale, bogate în carbohidrați, zaharuri și produse ultraprocesate, favorizează acest stat inflamator al organismului. În această direcție, o cercetare publicată în luna februarie a evidențiat că riscul de depresie crește semnificativ atunci când produsele ultraprocesate depășesc 30% din dieta zilnică a unei persoane.”