Diabeticii, afectați grav de caniculă/ Iată 5 super-alimente ce împiedică deteriorarea vaselor de sânge și reglează absorbția insulinei

diabeticii afectati de canicula Sursa foto: Pexels

Canicula ne face pe toți să transpirăm excesiv, dar în cazul diabeticilor organismul poate fi mult mai afectat, pentru că, prin transpirație, se poate instala deshidratarea, iar acest lucru poate duce la o creștere a glicemiei. Vestea bună este că există câteva super-alimente ce au proprietatea de a reduce nivelul zahărului din sânge (glicemia).

Canicula deteriorează vasele de sânge

Pentru că diabeticii se deshidratează mai repede, când afară este foarte cald, trebuie să bea mai multe lichide, altfel glicemia lor  va crește. Mai mult, în cazul diabetului, în acest context al caniculei, pot apare deterioarea vaselor de sânge și a celulelor nervoase, pot fi afectate glandele sudoripare, astfel încât organismul nu se mai poate răcori eficient.

Prin urmare, se creează un mediu propice pentru apariția extenuării extreme și a accidentului vascular cerebral.De aceea, pe caniculă, este recomandat să îți testezi mai des glicemia, pentru că temperaturile ridicate pot modifica modul în care organismul folosește insulina.

Dieta diabeticului: Mulți nutrienți și puține grăsimi

O dietă pentru diabet nu înseamnă altceva decât să mănânci alimente sănătoase în cantități moderate și la intervale regulate. Practic, este o modalitate de a consuma alimente bogate în nutrienți și cu un conținut scăzut de grăsimi, adică multe fructe, legume și cerealele integrale. Acesta ar putea fi un plan alimentar excelent pentru toată lumea, indiferent dacă suferă sau nu de diabet.

Mâncarea sănătoasă, și la ore fixe, ajută la utilizarea eficientă a insulinei

Dieteticienii te pot ajuta să îți controlezi sau să-ți gestionezi  diabetul, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare, prin consumul unor alimente sărace ce țin în frâu colesterolul și hipertensiunea arterială.

Glicemia crește atunci când consumi mai multe calorii decât ți-au fost recomandate și mai mulți carbohidrați, lucru ce poate duce la apariția bolilor de inimă, insuficienței renale, tensiunii arteriale etc.

Roșiile ajută la reglarea zahărului din sânge

Consumul de roșii, în special vara, pe caniculă, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Caloriile lor scăzute și conținutul ridicat de fibre încetinesc absorbția zahărului în organism. Roșiile conțin și antioxidanți, precum licopenul, care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și, de asemenea, ajută celulele să răspundă mai bine la insulină și să regleze nivelul zahărului din sânge. În plus, conținutul ridicat de apă din roșii te menține hidratat și previne creșterea glicemiei.

Pepenii verzi au licopen, o substanță ce îmbunătățește sensibilitatea la insulină

În ciuda faptului că sunt dulci, pepenii verzi nu îți cresc prea mult nivelul zahărului din sânge pentru că au un indice glicemie destul de scăzut. De asemenea, ei conțin multă apă, ceea ce te ajută să te menții hidratat. În plus, pepenii verzi sunt plini de vitamine și antioxidanți, toate aceste substanțe fiind benefice pentru inima și glicemia ta. Pepenii verzi conțin și licopen, care ajută organismul să răspundă mai bine la insulina secretată de pancreas sau la cea sintetică, în cazul diabeticilor care urmează un astfel de tratament.

Castraveții hidratează și reduc riscul de boli cronice

Săraci în calorii și carbohidrați, castraveții sunt o opțiune sănătoasă pentru persoanele cu diabet. De asemenea, au un conținut mare de apă, așa că, în special pe caniculă, să mănânci castraveți te ajută să te menții hidratat. Alte beneficii suplimentare aduse de castraveți țin de conținutul lor bogat în  vitamine și antioxidanți, substanțe ce susțin sănătatea generală prin reducerea riscului de boli cronice.

Iaurtul grecesc reglează glicemia

Iaurtul grecesc este o opțiune de dietă bogată în proteine ​​și săracă în carbohidrați, ceea ce îl face să fie o alegere excelentă pentru diabetici. Reglează nivelul zahărului și susține controlul greutății. În plus, probioticele din el susțin sănătatea intestinală, dar și pe cea generală.

Fructele de pădure ajută insulina să-și îndeplinească rolul

Fructele de pădure, precum afinele, zmeura, căpșunile și murele, sunt bogate în fibre, antioxidanți și vitamine, dar foarte sărace în zahăr. Fructele de pădure ajută la menținerea nivelului constant de zahăr din sânge și ajută insulina să-și îndeplinească rolul și să  funcționeze mai bine. Nu în ultimul rând, fructele de pădure contribuie și la reducerea riscului de apariție a problemelor cardiace.

 

 

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *