Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice lansează ediţia inaugurală a Conferinţelor Regionale ale SRDNBM, la Reşiţa
Caraş-Severin: unul dintre judeţele cu cea mai eficientă gestionare a resurselor în îngrijirea diabetului din România, conform datelor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice
Diabetul zaharat reprezintă o importantă problemă de sănătate publică la nivel global, din cauza impactului său asupra vieţii şi calităţii vieţii pacienţilor, a complicaţiilor severe pe care le poate produce în lipsa unui control eficient, precum şi a costurilor societale pe care le generează. O afecţiune metabolică cronică, diabetul zaharat este caracterizat prin valori crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie), cauzate fie de o producţie insuficientă de insulină de către pancreas (diabet de tip 1, numit şi insulinodependent), fie de o utilizare ineficientă a insulinei de către organism (diabet de tip 2), transmite Agerpres.
Conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, diabetul zaharat afecta, în 2021, nu mai puţin de 537 de milioane de adulţi la nivel mondial. Fără măsuri eficiente de prevenţie, specialiştii estimează o creştere alarmantă a prevalenţei bolii: 643 de milioane de cazuri până în 2030 şi 783 de milioane până în 2045.
Diabetul zaharat în România şi judeţul Caraş-Severin
În România, potrivit studiului epidemiologic PREDATORR derulat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în perioada 2012-2014, 11,6% dintre adulţi suferă de diabet, iar 16,5% se află în stadiul de pre-diabet. Totuşi, datele oficiale ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate indică faptul că aproximativ 1,3 milioane de persoane urmează tratament pentru diabet prin Programul Naţional de Diabet Zaharat, reprezentând 6,46% din populaţia totală a României, conform celor mai recente date de la Institutul Naţional de Statistică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Astfel, estimările indică, la nivel naţional, aproximativ 980.000 de persoane care ar avea diabet, însă nu sunt diagnosticate, echivalent cu 5.14% din populaţie. Această cifră se înscrie în tendinţele internaţionale de a exista, din cauza simptomatologiei reduse la debutul diabetului, câte un pacient care trăieşte cu diabet şi nu este diagnosticat la fiecare pacient diagnosticat cu diabet.
Referitor la numărul de pacienţi diagnosticaţi cu diabet, în judeţul Caraş-Severin, acesta este la sfârşitul anului 2024 de 23.422 persoane, reprezentând – 7,4%, din totalul populaţiei, însă estimările specialiştilor arată că numărul real este mai mare.
Aproximativ 7,9% din cazurile de diabet ar fi nediagnosticate, poziţionând astfel judeţul Caraş-Severin în rândul judeţelor cu cea mai bună performanţă (locul 4 naţional) în depistarea precoce a diabetului din ţară, după Bihor, Hunedoara şi Timiş, demonstrând astfel la nivel de întreg sistem de sănătate o foarte bună gestionare a resurselor în ceea ce priveşte îngrijirea şi depistarea diabetului, precum şi o foarte bună colaborare a profesioniştilor în domeniul sănătăţii implicaţi în depistarea precoce a diabetului – medici diabetologi alături de medicii din alte specialităţi medicale.
Accesul la servicii medicale de specialitate în judeţ, relativ limitat
Una dintre problemele majore din Caraş-Severin este numărul redus de medici diabetologi raportat la populaţie. În judeţul Caraş-Severin se estimează că există un diabetolog la 47.243 de locuitori ai judeţului. Numărul mediu de pacienţi din judeţul Caraş-Severin trataţi de un medic diabetolog este de 3568 pacienţi, sugerând un acces relativ limitat faţă de regiunile cu cel mai facil acces la servicii de specialitate, de pe teritoriul ţării noastre: Municipiul Bucureşti – 868 pacienţi/medic diabetolog; Iaşi – 786 pacienţi/medic diabetolog; Cluj – 810 pacienţi/medic diabetolog.
Prevenţia diabetului zaharat tip 2 şi a progresiei bolii – ce putem face?
În lupta cu diabetul zaharat tip 2, măsurile de prevenţie sunt esenţiale pentru a limita creşterea numărului de cazuri. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta boala:
- Alimentaţie echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale şi proteine slabe, cu un consum redus de zahăr şi grăsimi saturate;
- Activitate fizică regulată;
- Menţinerea unei greutăţi corporale optime.
Pentru persoanele deja diagnosticate, pe lângă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, respectarea planului de îngrijire, stabilit de către medicul diabetolog, este vitală pentru prevenţia, respectiv întârzierea instalării complicaţiilor asociate care pot apărea odată cu progresia afecţiunii.
Conferinţele Regionale ale SRDNBM – o nouă iniţiativă lansată de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în sprijinul luptei împotriva diabetului
“Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) şi-a asumat angajamentul de a sprijini medicii diabetologi din întreaga ţară prin facilitarea accesului la educaţie medicală continuă, care să contribuie la dezvoltarea practicii de zi cu zi, în beneficiul pacienţilor. Prin organizarea Conferinţelor Regionale, SRDNBM îşi propune să vină mai aproape de membrii săi, medici care activează în afara marilor centre universitare, sprijinind schimbul de cunoştinţe şi bune practici.
Prima din seria acestor conferinţe este organizată la Reşiţa, iar pe lângă componenta de educaţie medicală dedicată medicilor include şi o importantă parte de conştientizare şi informare cu privire la problematica diabetului, adresată populaţiei generale. Ne dorim astfel să deschidem calea spre o colaborare mai strânsă între medicii diabetologi, autorităţile publice şi decidenţii din domeniul sănătăţii, dar şi să sprijinim dezvoltarea colaborării interdisciplinare între medicii diabetologi şi a celor din specialităţi conexe, un element fundamental pentru o îngrijire adecvată a persoanelor cu diabet”, a declarat Prof. Univ. Dr. Bogdan Timar, Preşedintele SRDNBM.
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a lansat în 2025 Conferinţele Regionale ale SRDNBM, o platformă de educaţie medicală pentru specialiştii din domeniul diabetului zaharat care activează în afara municipiilor-centre universitare de medicină. Proiectul vizează îmbunătăţirea practicii medicale din aceste regiuni, pentru creşterea calităţii îngrijirii acordate persoanelor cu diabet zaharat.
Ediţia inaugurală a Conferinţelor Regionale ale SRDNBM are loc la Reşiţa, pe 15 februarie 2025, şi este dedicată profesioniştilor din specialitatea de diabet şi din ramurile medicale conexe, care vor avea astfel acces la noutăţi ştiinţifice şi informaţii de actualitate cu privire la abordarea în practica clinică a managementului diabetului zaharat.