Se crede că primele forme primordiale de făină au apărut la scară planetară în Mesopotamia, apoi Egiptul antic, primul stat care a experimentat culturile agricole, a perfecționat tehnica. Și tot în acea zonă geografică au apărut, se pare, primele forme de pâine, un fel de turte din făină și apă uscate la soare. Mai târziu, romanii au început să adauge făina și în alte preparate, pentru a le îngroșa.
Așa avea să devină făina, încet, încet, un aliment de bază în alimetația umană. Deși etimologia cuvântului are legătură cu grâul, făina se poate obține și din alte cereale, dar și din leguminoase sau alte alimente cu conținut redus de apă în structura lor sau deshidratate anterior. Făină își are originea în latinescul farīna, la rândul său derivat de la far, adică farro, care denumește ceea ce în limba română numim spelta.
De-a lungul istoriei și mai ales în epoca modernă, s-a subliniat mult mai mult importanța panificației la nivelul societății, trecând cumva cu vederea peste faptul că pentru a face pâine bună e nevoie de făină de calitate. Exact din acest motiv, în urmă cu câțiva ani, o inițiativă din Germania încearcă să restabilească un echilibru.
Inițiativa unui muzeu al făinii din Germania
Mai precis, ideea aparține FlourWorld Museum din Wittenburg, Germania. Pe portalul oficial al sărbătorii, companiile din domeniul morăritului și panificației sunt încurajate să participe prin donații de făină către bănci de alimente și organizații, dar și sprijin direct pentru diverse inițiative sociale locale. Asfel, sărbătoarea se vrea și un simbol al solidarității, prin rolul esențial pe care îl poate juca făina nu doar în nutriție, ci și în susținerea celor aflați în dificultate.
A fost aleasă ziua de 20 martie pentru că marchează începutul primăverii în emisfera nordică și sezonul recoltei în cea sudică. Este o zi care simbolizează ciclul creșterii și al nutriției. Iar FlourWorld Museum găzduiește cea mai mare colecție de saci de făină din lume și încească să păstreze cât mai inalterate tradițiile legate de activitatea de morărit.