De ce trebuie sa citești etichetele alimentelor pe care le cumperi. Nutriționista care a scris o carte despre acestea îți explică în ce fel ești înșelat de producători

etichete Sursa foto: El Pais

Așa ne înșeală etichetele

Laura Caorsi, autoarea cărții ‘Mâncarea fantastică’, arată cum ambalajele alimentelor camuflează ingredientele și ne învață cum să le citim corect. O supă de pasăre care conține 0,8% carne de pui. Niște toast cu șuncă care nu au șuncă. O dulceață dietetică plină de zahăr. Produsele ambalate nu sunt întotdeauna ceea ce par. Industria alimentară folosește diverse trucuri pentru a camufla ingredientele cele mai dăunătoare (precum grăsimile, zahărul sau sarea) și pentru a face ca alimentele să pară mai sănătoase și mai apetisante.

Laura Caorsi știe bine acest lucru și a publicat recent Mâncarea fantastică. Manual de urgență pentru a învăța să citim ambalajele alimentare, o carte în care îi ajută pe consumatori să fie mai conștienți de ceea ce cumpără. Ea a făcut, pentru El Pais, analiza mai multor alimente care se consumă frecvent și care se găsesc în supermarketuri. “Multe produse ambalate au reclame pe partea frontală a alimentelor. Ceea ce trebuie să facem este să căutăm informațiile, care de obicei se află pe spate”, explică Caorsi. “Pentru a citi corect o etichetă sunt trei pași esențiali: să căutăm denumirea reală a produsului, care nu trebuie să fie neapărat aceeași cu denumirea fantastică (cea care apare pe fața produsului și care este pură publicitate), și de asemenea lista ingredientelor și valoarea nutrițională”, adaugă ea.

Am verificat eticheta câtorva produse pe care le aveam în casă

etichete

Tăieței chinezești instant

Imaginea acestui produs ne sugerează niște tăieței soba chinezești cu legume și chilli. Pare un produs sănătos și comod de preparat. Adaugi apă, tăiețeii sunt prefierți, legumele deshidratate. Situația se schimbă când rotim cutia. Produsul conține 5 E-uri, zahăr adăugat, legume nu există, are un sos alcătuit pe principiile chimiei elaborate. Numele real al produsului este: Tăieței instant din făină cu sos aromatizat cu chilli. Nicio asiatică nu ar da copilului așa ceva. Dar copilul meu e mort după ei, îi cumpără când scapă singur la cumpărături.

Ceai negru cu lămâie (fără zahăr)

etichete

O sticlă de ceai pe care oamenii îl beau în mod curent, mai ales pe căldură. Este energizant (conține ceai negru), are vit C (lămâie) și e sănătos pentru că nu are zahăr. Întoarcem sticla. Surpriză! Nu este ceai, ci bătură răcoritoare cu extract de ceai și suc de lămâie și îndulcitori. Ceai este 0,12%, lămâie 0,1% și în rest niște denumiri care nu se pot pronunța. Plus că e dulce de mori.

Budincă cu gust de vanilie

Budinca sau crema de vanilie se prepară din lapte, făină sau amidon, ou și zahăr. Te-ai aștepta să regăști aceste componente în conținut, să amesteci praful de amidon și ou cu lapte și zahar și să fierbi budinca. Să vedem ce conține în realitate. Amidon, colorant și aromă de vanilie. De ou nu a auzit. Deci va fi doar un lapte dulce cu amidon.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: El Pais

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *