De ce ne doare capul când slăbim? Tania Fântână (nutriționist): „Corpul nu este tocmai mulțumit de acest deficit caloric la care este supus”

Colaj foto Colaj foto

Oricine a ținut o dietă de slăbit știe la ce mă refer. Acele prime zile de după începerea restricțiilor alimentare în care durerea de cap este o permanentă.

Ce să zic? Nu putem spune că este o perioadă plină de fericire. Oricare ar fi motivația ta, faptul că nu mai poți întinde mâna să mănânci orice vrei tu și oricând lasă o frustrare pentru oricine trece prin asta. Momentul în care libertatea ta este îngrădită vine cu rebeliune și e normal cumva să simțim asta.

Dar, nici să nu fii în pace cu tine și cu corpul tău nu este un sentiment teribil de pozitiv, așa că hai, cu curaj, că se poate să dăm jos kilogramele în plus.

Câteva sfaturi ca să eliminăm aceste neplăcute dureri de cap:

1. Deficit caloric prea mare

Dacă reduci prea brusc aportul caloric, creierul poate reacționa prin dureri de cap, deoarece are mai puțină glucoză, sursa sa principală de energie. Dacă de la 3000 kcal sari direct la 1000 kcal, atunci diferența este mult prea mare pentru ca organismul să nu reacționeze. Practic, durerea de cap îți reamintește să mănânci, să crești aportul caloric până la nivelul la care corpul tău era obișnuit.

Aduceți-vă aminte că noi nu am fost creați ca să slăbim sau să facem deficit caloric, ci ca să supraviețuim.

Soluție: Asigură-te că ai un deficit caloric moderat (300-500 kcal/zi), nu unul drastic, cel puțin nu brusc de la o zi la alta.

2. Deshidratarea

Atunci când mănânci mai puțin sau consumi mai multe proteine, corpul elimină mai multă apă. Dacă nu bei suficientă apă, vasele de sânge din creier se pot îngusta, declanșând o durere de cap.

Soluție: Hidratează-te corespunzător (minim 2 litri de apă/zi) și consumă alimente bogate în apă (castraveți, pepene, supă de legume, ceaiuri neîndulcite).

3. Scăderea bruscă a carbohidraților

Dacă ai redus drastic carbohidrații (mai ales zahărul și produsele rafinate), corpul trece printr-o perioadă de adaptare, numită „gripa carbohidraților”, în care apar dureri de cap, oboseală și iritabilitate.

Carbohidrații sunt cea mai rapidă formă din care organismul tău își extrage energia. Producerea de glucoză din grăsimi este un procedeu mai anevoios, cu consum caloric mai mare pentru corp și nu este preferată. De aceea, aportul extern de carbohidrați este mult mai convenabil și ușor de folosit de corp decât producerea de glucoză din grăsimea stocată în celulele adipoase.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Soluție: Nu elimina complet carbohidrații, ci alege variante sănătoase (ovăz, cartofi dulci, quinoa, leguminoase). Pune-i dimineața pentru a-i putea consuma pe parcursul zilei ca substrat energetic și nu seara sau nu pe toți la aceeași masă.

4. Dezechilibru electrolitic

Atunci când slăbești, pierzi și sodiu, potasiu și magneziu, iar acest dezechilibru poate duce la dureri de cap.

Soluție: Consumă alimente bogate în electroliți, precum banane (potasiu), nuci și semințe (magneziu) sau dizolvă pastile de electroliți în apa de băut. Majoritatea sunt îndulcite cu îndulcitor și te vei putea bucura astfel de o băutură dulce și aromată cu foarte puține calorii.

5. Stres și schimbări hormonale

Restricțiile alimentare pot crește nivelul de cortizol (hormonul stresului), ceea ce poate declanșa dureri de cap. Corpul nu este tocmai mulțumit de acest deficit caloric la care este supus.

Chiar dacă la începutul dietei tindem să fim mai drastici pentru că vrem să rezolvăm kilogramele în plus cât mai repede, este greu de dus un deficit agresiv pe perioadă lungă de timp.

Soluție: Ai grijă să dormi suficient, să te relaxezi și să îți asculți corpul. Nu merge dincolo de acea barieră care te-ar putea costa sănătatea ta.

6. Exercițiile fizice intense fără alimentație corectă

De multe ori începem simultan și dieta, și abonamentul la o sală de sport, eventual cu un antrenor personal ce pune biciul pe noi. Zicem noi că asta e calea spre succes. Să vomiți de la efortul fizic prea intens și să stai să înduri de foame în tăcere.

Dacă ai început să faci mai mult sport, dar nu te alimentezi corect, poți suferi de hipoglicemie (scăderea zahărului din sânge), ceea ce duce la dureri de cap.
Faptul că te miști, că faci deficit caloric și cu ajutorul mâncării, te ajută să fii un pic mai relaxat la alimentație. Deci, să te biciuiești și pe partea asta ar fi ceva prea dur și mult de dus.

Soluție: Mănâncă o gustare înainte de antrenament (de exemplu, un fruct sau un baton de nuci și fructe uscate) și ceva musli sau cereale la micul dejun sau prânz în ziua cu mersul la sală sau alergarea.

Chiar dacă suntem hotărâți să scăpăm de kilogramele în plus cât mai rapid, nu trebuie să uităm că vom avea aceleași îndatoriri ca cele dinainte de dietă: același serviciu provocator, aceleași responsabilități ca mamă sau soție și nu de fiecare dată avem și un susținător în acest program de reeducare alimentară. De multe ori suntem noi singuri cu ale noastre. Este capital pentru starea noastră psihică bună să știm când să ridicăm bariera caloriilor pentru a mai elibera din frustrarea acumulată și a căpăta energia de care avem nevoie pentru toate visele noastre.

Cartea „Dacă broccoli ar fi ciocolată”, scrisă de nutriționista G4Food Tania Fântână, este  disponibilă online AICI și în librării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *