După o noapte de băut, mulți oameni pot experimenta disconfort gastrointestinal, cum ar fi diareea sau o nevoie urgentă de a merge la baie. Dr. Sunana Sohi, gastroenterolog, explică pentru publicația Huffington Post faptul că aceasta este o reacție comună la alcool, care acționează ca un iritant pentru sistemul gastrointestinal.
Alcoolul inflamează tractul digestiv și perturbează funcțiile normale ale intestinului, conducând la creșterea motilității intestinale (mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia). Pe măsură ce corpul expulzează rapid alcoolul, colonul are mai puțin timp să absoarbă apa, rezultând scaune mai moi și diaree.
Răspunsurile individuale la alcool variază; unii pot simți nevoia de a merge la baie într-o oră, în timp ce alții ar putea să nu observe schimbări până a doua zi. Cei cu afecțiuni gastrointestinale cronice, cum ar fi sindromul de intestinul iritabil, pot experimenta simptome mai pronunțate. Interesant este că, în timp ce diareea este comună, unele persoane pot suferi de constipație din cauza supresiei vasopresinei (hormon esențial care joacă un rol crucial în menținerea homeostaziei fluidelor și a tensiunii arteriale) de către alcool. Aceasta poate duce la deshidratare și, ulterior, la constipație.
Consumul cronic de alcool poate agrava și mai mult problemele digestive prin perturbarea echilibrului bacteriilor intestinale, cauzând potențial afecțiuni precum diareea și balonarea. Consumul pe termen lung poate conduce la afecțiuni gastrointestinale grave, cum ar fi pancreatita cronică, care împiedică absorbția nutrienților și provoacă diaree cronică.
Unele tipuri de bere și spirtoasele pot agrava problemele
Cantitatea și tipul de alcool consumat pot influența aceste efecte. Unele persoane pot experimenta simptome după una sau două băuturi, în timp ce altele pot necesita mai mult. Deși studiile riguroase asupra tipurilor specifice de alcool și efectele lor lipsesc, se sugerează că băuturile cu un conținut mai mare de carbohidrați, cum ar fi berea de grâu, pot crește probabilitatea disconfortului digestiv. De aceea, sunt recomandate berile mai „light” pentru cei care au probleme cu sistemul gastrointestinal.
Totodată, tipul de alcool pe care îl beți poate fi important, potrivit WebMD. Băuturile cu un conținut ridicat de alcool – mai mult de 15% – pot încetini mișcările mușchilor din intestin care împing alimentele prin sistemul digestiv.
Pentru a minimiza aceste efecte, este recomandabil să mănânci în timp ce bei, să consumi alcool cu moderație, să te hidratezi și să alternezi între băuturi alcoolice și non-alcoolice.
Alegerea meselor bogate în fibre înainte de a bea poate ajuta, de asemenea, la încetinirea absorbției alcoolului. Trebuie evitate, potrivit lui Sohi, alimentele prăjite, deoarece grăsimile pot agrava simptomele afecțiunilor cauzate de alcool. De aceea, consumul unei linguri sau păhăruț de ulei înainte de a consuma o cantitate mare de alcool nu este ceva recomandat.