De ce evită tinerii din Germania să devină fermieri? Analiză DW

plati fermieri Sursa foto: Dreamstime

În vreme ce fermierii germani îmbătrânesc, o întrebare se pune cu insistenţă: cine va asigura hrana oamenilor? Tinerii nu sunt interesaţi de agricultură pentru că ei consideră că veniturile sunt reduse şi timpul liber este limitat, arată o analiză Deutsche Welle.

La Zullighöven, un sătuc din landul Renania de Nord-Vestfalia, am întâlnit-o pe Dorothee Hochgürtel, proprietara unei ferme. Când am ajuns la ferma ei într-o dimineaţă din iulie, m-a întâmpinat prietenoasă, arătându-mi cu mâna poarta de intrare în curte.

Imediat am văzut lanurile verzi interminabile, care dau impresia că ferma este separată de restul lumii.

Femeia în vârstă de 65 de ani se ocupă de fermă începând din anul 2001. Creşte mai bine de 100 de animale, între care 30 de capre, 60 de oi şi câţiva cai. În afară de asta are o livadă unde cultivă peste 130 de soiuri diferite de mere.

Cultivă soiuri vechi de plante şi îşi lucrează pământul în mod organic, fără pesticide şi fertilizatori chimici. Şi-a dorit asta de când s-a decis să devină fermier, cu mai bine de două decenii în urmă.

Este de profesie farmacistă şi are şi o slujbă în industria farmaceutică. Fermierii nu au venituri mari în Germania, dar nu asta o îngrijorează în prezent cel mai mult, mi-a spus.

“Ştiu că nu întineresc. Mă apropiu de vârsta pensionării şi mă întreb: cui îi voi preda ferma într-o bună zi?”

Hochgürtel spune că cei doi copii ai ei îşi văd de carieră în alte domenii şi nu sunt deloc interesaţi de fermă. Chiar dacă este mândră de ei, şi-ar fi dorit ca ei să se ocupe de fermă în continuare. Nici alţi tineri din afara familiei nu sunt interesaţi să preia ferma după ce ea se pensionează.

Ea nu este singurul fermier german care se luptă să găsească un succesor. Un prieten al ei, spune Hochgürtel, i-a predat ferma fiului său, în vârstă de 30 de ani. La scurt timp mai târziu, acesta se lupta să supravieţuiască, fiindcă făcuse pierderi mari.

Timpul liber şi preţul pământului
Agricultura germană asigură sub unu la sută din PIB-ul ţării, şi este mult mai puţin importantă pentru economie decât este în ţările vecine Franţa şi Polonia.

Reinhard Jung, consilier politic în cadrul asociaţiei Freie Bauern (Fermierii Liberi), un grup de lobby al fermierilor, spune că fermierii se confruntă cu presiuni suplimentare în ultimii ani, din pricina declinului demografic.

Citește tot articolul pe Deutsche Welle

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *