Secara este una dintre cerealele foarte vechi și este renumită pentru rezistența sa la condiții climatice dificile, ceea ce o face foarte potrivită în contextul schimbărilor climatice. Poate fi utilizată în alimentație în mai multe feluri, nu doar în pâine, fiind un aliat al stării de sănătate.
Mai mult, explică biologul nutriționist Sacha Sorrentino pentru gazzetta.it/, are proprietăți diferite de celelalte cereale.
„Secara conține mai multe fibre, față de grâu și alte cereale, ceea ce o face foarte bună pentru a menține în limite scăzute nivelul glicemiei. Făina de secară conține mai puțin gluten în raport cu grâul și cu orzul, dar trebuie reținut că produsele pe bază de secară nu sunt potrivite pentru persoanele care suferă de boala celiacă. Însă poate fi tolerată mult mai bine de către persoanele cu probleme care suferă de mici probleme de sensibilitate la gluten”, explică specialistul.
Indice glicemic mai mic
Față de ovăz, mai bogat în beta-glucani, fibre solubile, secara este mai bogată în fibre insolubile, foarte utile pentru digestia corectă a alimentelor în intestin. Dar este mai bogat în fibre și în raport cu orezul integral, completează nutriționistul.
Plină de fibre, în special nesolubile, secara poate ajuta tranzitul intestinal și proveni problemele legate de constipație. Totodată, poate redulce colesterolul rău LDL și îmbunătăți, astfel, sănătatea inimii. Are un indice glicemic relativ scăzut, ceea ce o face potrivită pentru persoanele care au dezvoltat rezistență la insulină.
Dar, mai spune specialistul citat, secara aduce și un aport important de vitamine și săruri: magneziu, esențial pentru funcția musculară și nervoasă, fosfor, important pentru dinți și oase, fier, componentă a hemoglobinei, zinc, ce contribuie la ameliorarea sensibilității la insulină. Secara este și sursă importantă de vitamine din grupa B, esențiale în metabolismul energetic, dar conține și cantități importante de vitamina E, un antioxidant care contrastează oxidarea celulară și îmbătrânirea.
Cum se poate folosi secara în alimentație
Este o cereală versatilă și se folosește și în alte preparate, în afară de pâinea cu secară, mai cunoscută – de consistență densă și compactă și gust intens, conferă o senzație de sațietate mai de durată. Este pâinea ideală pentru un mic dejun sărat, spune nutriționistul.
În afară de pâine, făina de secară se mai folosește și în alte produse de patiserie sau chiar și în aluatul de paste.
Dar boabele de secară se pot prelucra și transforma și în fulgi și se pot folosi similar celor de ovăz, cu lapte sau iaurt sau chiar în supă. Sau pot fi adăugați în barete energetice. Iar boabele se pot folosi și în stare naturală, fierte, în supă.