Japonezii au fost mult timp apreciați și studiați pentru speranța de viață mai mare decât în restul lumii. Astfel, a apărut, inevitabil, întrebarea: de ce este dieta japoneză atât de sănătoasă și în ce constă? Nutriționista Nicola Shubrook a detaliat toate aceste informații pentru BBC Good Food.
Dieta tradițională japoneză este în mare parte proaspătă și neprocesată, cu foarte puține ingrediente rafinate și zahăr. De fapt, nu este foarte diferită de dieta tradițională chineză, cu alimente de bază precum orezul, legumele fierte sau murate, peștele și carnea. Cu toate acestea, deoarece Japonia este de fapt un grup de insule (6.852, mai precis), locuitorii săi consumă mult mai mult pește decât alte țări asiatice. De asemenea, ei consumă pește crud în sushi și sashimi, precum și numeroase alimente murate, fermentate și afumate.
Ce conține dieta japoneză tradițională
Boabele de soia, de obicei sub formă de tofu sau edamame proaspete, sunt o parte esențială a dietei japoneze, alături de alte boabe precum aduki. Produsele fermentate din boabe de soia, precum miso și natto, sunt alimente de bază populare. Natto se consumă în mod tradițional la micul dejun și are un efect benefic asupra intestinului și ajută la coagularea sângelui.
De asemenea, japonezii consumă o mare varietate de legume uscate și fructe de mare, inclusiv alge marine, care sunt pline de minerale benefice pentru sănătate și pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Fructele sunt adesea consumate la micul dejun sau ca desert, în special merele Fuji, mandarinele și persimonii.
Pe lângă dieta lor, japonezii sunt mari fani ai ceaiului verde – în special ai ceaiului matcha, care câștigă rapid popularitate în alte părți, inclusiv în Regatul Unit. Matcha, un ceai verde măcinat pe piatră, este cel mai apreciat pentru conținutul său ridicat de compuși antioxidanți cunoscuți sub numele de catechine, care au fost asociați cu lupta împotriva cancerului, a virușilor și a bolilor de inimă.
Ce beneficii aduce dieta japoneză tradițională
Un studiu realizat de British Medical Journal a arătat că cei care urmau mai îndeaproape dieta japoneză – bogată în cereale și legume, cu cantități moderate de produse de origine animală și soia, dar minimum de lactate și fructe – aveau un risc redus de a muri prematur din cauza bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral. Având în vedere că dieta lor este în mod tradițional bogată în soia și pește, acest lucru poate juca un rol semnificativ în reducerea riscului de boli cardiovasculare. De asemenea, japonezii au cele mai scăzute rate de obezitate, precum și o speranță de viață lungă.
Insula Okinawa, în sudul Japoniei, are cel mai mare număr de centenari din lume, precum și cel mai scăzut risc de boli legate de vârstă (de exemplu, diabet, cancer, artrită și Alzheimer). Acest lucru a fost parțial atribuit dietei lor tradiționale, care este săracă în calorii și grăsimi saturate, dar bogată în nutrienți, în special fitonutrienți, inclusiv flavonoide, care se găsesc în diferite legume colorate. Aceasta include, de asemenea, fitoestrogeni, sau estrogeni pe bază de plante, care pot ajuta la protejarea împotriva cancerelor dependente de hormoni, cum ar fi cancerul de sân. Regimul alimentar al populației din Okinawa a fost puțin influențat de schimbările alimentare ale culturii occidentale, care au fost observate în Japonia mai urbană.
Cele mai sănătoase alimente din dieta japoneză
Tradițional, japonezii tind să aibă o atitudine sănătoasă față de mâncare și alimentație. Ei au o zicală, „hara hachi bu”, care înseamnă să mănânci până când ești sătul în proporție de 80%. Copiii învață acest lucru încă de la o vârsta fragedă.
Modul în care japonezii servesc mâncarea este, de asemenea, esențial. În loc să aibă o farfurie mare, ei mănâncă adesea dintr-un castron mic, savurând mai multe feluri de mâncare diferite, de obicei orez, miso, ceva pește sau carne și apoi două sau trei feluri de legume, adesea servite în comun și consumate prin rotație. De asemenea, japonezii cred cu tărie în „cumpătarea flexibilă” atunci când vine vorba de dulciuri și gustări, savurându-le din când în când, dar în porții mai mici.