În rândul producătorilor de citrice din Alicante, Spania, există o mare îngrijorare, din cauza dăunătorilor importați din țări terțe, care avansează fără milă în livezile de lămâi, portocale și grapefruit, și vor influența definitiv recolta acestei campanii, notează Agroinformacion. De fapt, asociația agricultorilor de aici avertizează că Scirtothrips aurantii, afectează grav lămâile din Alicante, care se află în prezent în fază de dezvoltare.
Pentru organizația agricolă, Uniunea Europeană pare să nu fie conștientă de gravitatea situației, motiv pentru care solicită acțiuni ferme, controale stricte în vamă și oprirea importurilor de citrice din Africa de Sud. În caz contrar, situația ar putea deveni incontrolabilă. „Expansiunea Scirtothrips aurantii este foarte gravă, nu doar pentru profitul agricultorilor, ci și pentru siguranța alimentară, care afectează întreaga regiune mediteraneană.”
„Suntem sătui să explicăm, că nu putem concura cu importatorii, iar granițele noastre sunt o adevărată poartă deschisă pentru dăunători, care ne distrug recoltele.” De asemenea, în lunile iunie, iulie și august, citricele sud-africane au înregistrat deja 20 de cazuri de Phyllosticta citricarpa (pata neagră) în primele trei luni de export, un fapt pe care cei afectați în propriile lor recolte, îl consideră alarmant.
Agricultorii spanioli cer guvernului lor și UE mai multe măsuri de protecție și controlul importurilor
Pe de altă parte, în luna iulie, Consiliul pentru Agricultură a pus în aplicare o serie de măsuri urgente pentru eradicarea și controlul acestui dăunător, care constau, în principal, în delimitarea zonelor în care acest organism dăunător este prezent. Totuși, pentru organizațiile de cultivatori, „această măsură nu are sens atâta timp cât continuăm să primim citrice infestate cu dăunători. De asemenea, nu este coerent să delimităm zonele, deoarece nu ar rezolva nimic, având în vedere că dăunătorul care ne afectează culturile este deja foarte răspândit și nu există în prezent niciun produs eficient autorizat pentru a-l combate.”
Din acest motiv, ele solicită ajutor din partea Guvernului Spaniei și Uniunii Europeane, cu scopul de a iniția o cercetare urgentă pentru a găsi un prădător natural care să reducă populația de dăunători, în același timp solicitând ferm acestor autorități să închidă porturile de intrare pentru citricele sud-africane.
În ceea ce privește impactul economic asupra agricultorilor, președintele Asociației din Alicante, José Vicente Andreu, clarifică faptul că lămâile de aici deja au suferit pierderi economice de aproximativ 40% din cauza păianjenului roșu (Tetranychus urticae), un alt dăunător provenit din Africa de Sud.
În plus, susține el, Scirtothrips aurantii nu provoacă daune doar citricelor, ci și culturilor precum vița de vie și rodia.