Deși toate cercetările demonstrează efectele benefice ale cafelei asupra sănătății, mai recent s-a descoperit că prezența a doi compuși pe care îi conține poate duce la creșterea nivelului de colesterol în sânge, scrie healthline.com
În afară de colesterolul pe care îl produce corpul și pe care nu îl putem controla, a doua sursă importantă o reprezintă alimentația. Când vine vorba de cafea, ea nu conține colesterol însă studii mai noi arată că ea poate influența felul în care corpul produce colesterol.
Cafestol și kahweol
Studiul la care se face referire arată că diterpenii, anumite substanțe uleioase din cafea, mai exact cafestolul și kahweolul, influențează capacitatea corpului de a metaboliza colesterolul. Mai exact, diminuează nivelul acizilor biliari și al sterolilor. Fapt care poate duce la mărirea colesterolemiei.
Ba chiar, spun cercetătorii, cafestolul este „cel mai puternic compus care crește nivelul colesterolului în sânge identificat în alimentația umană”.
Cafeaua la presă franțuzească, cea mai contraindicată
Dar aceste uleiuri au o acțiune cu atât mai puternică cu cât au un contact mai îndelungat cu apa în timp ce cafeaua este preparată. Cafeaua făcută cu filtrul franțuzesc, care presupune trecerea apei în continuu prin cafea, a rezultat ca fiind cea mai concentrată în cafestol.
La polul opus, cafeaua făcută la filtru, în stil american, are nivelul cel mai scăzut de cafestol. Și asta pentru că este reținut în mare parte în filtru.
În plus, conform unui alt studiu anterior, cafeaua turcească și cafeaua în stil scandinav, ambele fierte, au cel mai ridicat nivel de diterpeni în conținut.
În timp ce cafeaua instant și cafeaua infuzată direct în filtru, drip-brewed coffee, au un nivel neglijabil, în timp ce cafeaua espresso italiană are un nivel intermediar de diterpeni.
Un alt studiu a demonstrat că bând zilnic 4 cafele făcute la presa franțuzească timp de 4 săptămâni au dus la creșterea colesterolului cu 6-8 procente.
Totodată, este important de știut că cine este afectat de mutația genetică ce încetinește metabolizarea cafelei în organism și bea mai mult de două cafele pe zi are un risc mai mare de a dezvolta afecțiuni cardio-vascualare.