Curiozități agrifood – 8 august: Planta din care se obține pasta wasabi, servită cu sushi și sashimi, este pe cale de dispariție din cauza schimbărilor climatice

wasabi

Plata din care se obține pasta wasabi (Eutrema japonicum) aparține familiei Brassicacee, din care fac parte și ridichea, hreanul și muștarul. Este de origine japoneză, iar pasta de culoare verde cu gust picant se obține din rizomi. Crește spontan în munți, la temperaturi scăzute și aproape de cursuri de apă. De câteva secole au apărut și culturi pe lângă canale de irigație însă este o plantă delicată și nu mereu culturile dau randament.

În ultimii ani, însă, aceste culturi sunt grav amenințate de creșterea temperaturilor și de alți factori ambientali și există riscul ca în viitor să dispară aproape complet. De cele mai multe ori, ceea ce se găsește în restaurante și în comerț nu este pastă de wasabi pură, ci un amestec de wasabi și hrean, cu coloranți artificiali de culoare verde.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *