În mod surprinzător, nu toate vinurile sunt vegane. Deși vinul este făcut în principal din struguri, procesul de clarificare (numit și „finisare”) folosit pentru a îndepărta particulele și a face vinul mai limpede poate implica utilizarea unor produse de origine animală.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În acest proces, unii producători de vin folosesc substanțe precum:
- Albumina (din albușuri de ou)
- Gelatină (din colagen animal)
- Caseină (din proteine de lapte)
- Ictiocola (un tip de colagen din vezica de pește)
Aceste produse sunt folosite pentru a ajuta la eliminarea impurităților din vin. După filtrare, acestea sunt îndepărtate în mare parte, dar urme pot rămâne, motiv pentru care vinurile tratate astfel nu sunt considerate vegane.
Totuși, există alternative vegane pentru acest proces, cum ar fi cărbunele activ, bentonita (un tip de argilă) și alte substanțe minerale, folosite tot mai des de cramele vegane sau de acelea care vor să evite produsele de origine animală.
Multe vinuri moderne au început să includă specificația „vegan” pe etichetă sau să folosească alternative vegane pentru a atrage consumatorii de acest tip.