Curiozități agrifood – 11 noiembrie: Cine a inventat conceptul de bar și când? Cuvântul are un sens diferit de la o țară la alta

cine a inventat barul, bar, tipuri de bar colaj foto g4food.ro

Conceptul de bar pare să fie mai degrabă de origine anglosaxonă, iar cuvântul în sine reprezintă, probabil, o prescurtare de la „barrier”. De facto, o bară separatoare într-un colț în localurile care serveau mâncare în America primului val de colonizatori. Bara despărțea spațiul dedicat băuturilor de restul localului.

O a doua interpretare este aceea că ar putea proveni de la cuvântul „sbarred”, adică barat, care indica localurile ascunse din timpul prohibiționismului.

O a treia face legătura cu barele de metal, de regulă de alamă, care însoțesc tegheaua unui bar – cea de jos pentru picioare, iar cea de sus pentru a crea pur și simplu o diviziune spațială și a împiedica pe cei așezați să se apropie foarte mult.

Vezi detalii

În fine, un al patrulea curent de gândire susține că barul ar fi o invenție italiană. Iar cuvântul ar proveni fie de la latinescul „barra”, fie ar fi o abreviere a sintagmei Banco A Ristoro, pe care un antreprenor din Toscana ar l-ar fi dat primului local de format redus în care vindea cafea și băuturi răcoritoare, în 1898.

Și mai mare confuzie naște însă denotația noțiunii de bar. Dacă în Italia în acest local se vând preponderent cafea, răcoritoare, aperitive și digestive, în cultura anglosaxonă un bar vinde preponderent alcool. Iar în Franța, barul este asociat ideii de pub.

Mai nou, s-au diferențiat ca și concepte de local de sine stătător așa zisele coffee bar, wine bar, beer bar, juice bar, liquor bar, american bar, lounge bar, sushi bar, pasta bar, sandwich bar etc. Au toate în comun ideea că în spatele unei tejghele, cu sau fără bare de alamă, se pot preapara și expune, totodată, diferite băuturi sau mâncăruri rapide.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *