De Paște există multe întâlniri cu familia și prietenii și tot atâtatea mese festive, de sărbătoare, cu preparate tradiționale și aproape toate incluzând, de exemplu, și ciocolata. Fiind o perioadă stresantă pentru persoanele cu alergii alimentare, iată, potrivit allervgyfacts.org.au, câteva sfaturi despre cum să rămâi în siguranță, dar și să te bucuri de distracția de Paște.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Caută ciocolată fără alergeni
Găsește ciocolată care să fie liberă de alergenii tăi/alergenii copilului tău. Există câțiva producători de ciocolată care oferă opțiuni fără lapte, ouă, arahide și nuci. Merită să faci cercetări pentru a găsi o marcă pe care tu sau copilul tău o puteți consuma în siguranță.
Păstrează ciocolată, bomboane sau alte dulciuri sigure la tine pentru a le înlocui cu orice produs care nu este potrivit pentru tine sau copilul tău.
Ciocolata vegană nu este întotdeauna o ciocolată sigură pentru cei cu alergii la lapte și ouă.
Ciocolata neagră nu este sigură pentru persoanele cu alergii
Unele persoane presupun greșit că ciocolata neagră este „fără lapte”. Ciocolata neagră poate conține proteine din lapte sau urme de proteine din lapte. Dacă ai un copil sau ești o persoană cu alergie la laptele de vacă, poate ar fi bine să le reamintești celor dragi despre acest lucru înainte de Paște.
Citește etichetele cu atenție
Amintește-ți să verifici etichetele. Specialiștii recomandă verificarea etichetei alimentelor ambalate de cel puțin trei ori:
- Când cumperi produsul
- Când desfaci produsul acasă
- În final, înainte de a mânca, bea sau folosi produsul la gătit
Asigură-te că citești lista ingredientelor și toate informațiile despre alergeni de pe ambalaj. De exemplu, unele persoane au citit marca „Dairy Fine” ca fiind „fără lactate”, din greșeală.
Reamintește-i copilului tău să nu mănânce nicio gustare pe care o primește înainte să ai ocazia să citești ingredientele de pe ambalaj.
La întâlnirile/mesele cu familia și prietenii nu te sfii să respecți aceste reguli, dacă suferi de alergii
- Cere să vezi ambalajul tuturor produselor alimentare oferite și întreabă despre ingredientele din preparatele servite.
- Fii atent la riscul de contaminare încrucișată, deoarece persoanele care nu au de ce să se îngrijoreze de contaminarea încrucișată pot să nu fie la fel de atente ca tine atunci când prepară mâncarea pentru a o împărți.
- Poți aduce întotdeauna un platou cu mâncare despre care știi că este sigură pentru tine sau copilul tău.
Vânătoarea de ouă de Paște poate fi riscantă pentru persoanele cu alergii alimentare
De obicei, la vânătoarea de ouă de Paște acestea nu sunt etichete cu ingredientele pe care le conțin. De regulă, vorbim despre ciocolată. Discută cu copilul tău despre riscurile vânătorii de ouă de Paște. În cazul în care copilul tău frecventează o școală, grădiniță sau club unde crezi că vor organiza o vânătoare de ouă, discută cu personalul despre modalitățile de a face acest lucru sigur pentru copilul tău. Măsurile pot include:

- Asigurarea că toate ouăle sunt sigure pentru cei cu alergii
- Asigurarea că copilul cu alergie este conștient dacă ouăle de Paște nu sunt sigure pentru el și oferirea de ouă sau dulciuri sigure pentru a le schimba cu ouăle nesigure
Cum vei face acest lucru va depinde de factori precum vârsta și maturitatea copilului
Amintește-ți câteva reguli, dacă suferi de alergii alimentare
- Sărbătorile nu sunt o perioadă bună pentru a încerca alimente noi.
- Ia-ți medicamentele și fii pregătit, permanent, să-ți administrezi tratamentul, încă de la primele simptome
- Dacă nu ai injectorul de adrenalină (epinefrină) cu tine, pentru a-ți salva viața în caz de șoc anafilactic, nu mânca alimente despre care nu ești sigur.
- Ia întotdeauna cu tine două injectoare de adrenalină atunci când pleci în vacanță. Nu lăsa unul la școală, grădiniță sau la muncă în timpul vacanței.
- Asigură-te că ți-ai reînnoit prescripțiile înainte de vacanță și păstrează o listă cu farmacii care vor fi deschise în perioada sărbătorilor Pascale.