Viața lui Jo Nemeth s-a schimbat complet în 2015, scrie ABC. În 2015, la vârsta de 46 de ani, și-a părăsit locul de muncă, i-a dat fiicei sale Amy, în vârstă de 18 ani, puținii bani care îi mai rămăseseră și și-a închis contul bancar pentru totdeauna. Motivul? „Eram profund nefericită”, mărturisește ea.
Într-un interviu acordat publicației britanice The Guardian, femeia explică, la zece ani după ce a luat această decizie, că simțea o „disperare tot mai mare” față de sistemul economic actual și față de „răul pe care acesta îl provoca altor oameni și planetei”. „Chiar și atunci când încercam să cumpăr în mod etic, continuam să trăiesc într-o lume privilegiată”, relatează.
Un nou început
Astfel, Nemeth a decis să pornească pe un nou drum. Primul pas a fost să facă o listă cu lucrurile absolut necesare pentru viața de zi cu zi. „Lista s-a dovedit a fi scurtă, pentru că deja aveam lucruri precum tigăi sau o periuță de dinți. Am descoperit că nu am nevoie de prea multe pentru a mă simți confortabilă”, explică ea.
Cum își asigură hrana fără bani
Acum, la 56 de ani, femeia declară în același interviu că nu deține o casă proprie, nu primește ajutoare sociale și nu are economii. Cu toate acestea, a reușit să se descurce doar prin propriile eforturi. Nemeth povestește cum face rost de hrană: „De fapt, nu am scotocit prea mult prin tomberoane”, spune ea. În schimb, își cultivă propriile alimente și primește mâncare de la prieteni. „Oamenii au adesea lucruri în dulapurile lor pe care nu le vor folosi niciodată”, adaugă ea.
„A dărui fără a aștepta nimic în schimb” – filosofia sa de viață
Jo Nemeth spune că și-a bazat viața pe principiul „a dărui fără a aștepta nimic în schimb”. „Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc. Este foarte diferit de troc sau comerț, unde gândirea este mereu în termeni monetari și tranzacționali”, explică ea. De exemplu, locuiește în casa prietenei sale, Brodie, iar în loc să plătească o chirie, face curățenie și produce diverse lucruri precum săpun, detergent și alimente fermentate, pentru a reduce costurile și impactul asupra mediului. „Îmi place să fiu acasă și îmi place provocarea de a ne acoperi nevoile fără bani. Este ca un joc”, spune ea.
A devenit mai fericită?
Dar întrebarea esențială este: a reușit să fie mai fericită? Nemeth este sinceră: „Mă simt mai în siguranță acum decât atunci când câștigam bani. Acum am timp să îmi construiesc această «monedă socială»: să ajut oamenii, să am grijă de prieteni bolnavi sau de copiii lor, să îi sprijin în (n.r. – cultivarea sau amenajarea) grădinile lor. Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii”, afirmă ea.