Cum se bea cafeaua prin alte colțuri ale lumii. De regulă, dar nu mereu, înseamnă o bază de cafea preparată după metode diferite, peste care se adaugă lapte, frișcă, condimente, zahăr sau miere, uneori băuturi

cafeau în lume cum se prepara cafeaua in lume specialitati de cafea foto: freepik.com

Cafeua este alimentul cel mai răspândit de pe pământ și se consumă pe toate continentele, dar fiecare popor are preferințele lui. Ne vine în minte fie cafeaua de fiecare zi, la ibric, care provine din stilul turcesc de preparare, fie cafeaua la filtru, americană, fie, mai nou, cafeaua espresso. Dar felurile în care se consumă cafeaua sunt foarte multe de la un loc la altul, după cum povetește și publicația italiană www.cookist.it, care face o trecere în revistă a declinărilor cafelei în diferite părți ale lumii.

Café au lait (Franța)

Francezi iubesc cafeaua cel puțin la fel de mult precum italienii, dar preferă o variantă mai delicată decât clasicul espresso italian. În Franța, cea mai populară este café au lait, similară unui cappuccino italian. Dar preparat cu cafea făcută la presa franceză, peste care se adaugă lapte cald spumă, deasupra.

Cafea vieneză (Austria)

Austria, în special Viena, are o legătură strânsă cu istoria cafelei în Europa. Capitala austriacă a avut un rol deosebit în răspândirea culturii cafelei, fostul imperiu austroungar fiind unul din punctele geografice în care această băutură a debarcat dinspre Africa și Orientul Mijlociu.

Vezi detalii

Cafeaua vieneză este un adevărat simbol local, fiind servită alături de tradiționalul tort Sacher de ciocolată. Varianta clasică se numește melange, un espresso cu spumă caldă de lapte deasupra. În timp ce versiunea eispänne include frișcă în loc de lapte și este decorată cu zahăr pudră sau cacao. Ambele se beau încet, fără a amesteca.

Pharisäer (Germania)

În Germania cafeaua este reinterpretată într-un mod extrem de creativ, fiind cea mai iubită băutură caldă. Cel mai popular preparat cu cafea este pharisäer este o băutură pe bază de cafea lungă, îmbogățită cu rhum și frișcă, apoi cu un mic adaos de cacao. Se servește într-o ceașcă specifică și poate fi personalizată cu cantitatea dorită de rhum, care se adaugă direct.

Irish coffee (Irlanda)

Cunoscuta irish coffee irlandeză s-a născut în 1943 în Shannon Foynes Port, un port important lângă Limerick. Rețeta originală prevede un amestec de cafeaua la filtru cu zahăr brun și whisky irlandez, completată cu un strat de frișcă.

Caffè frappé (Grecia)

Ideal pentru verile toride, caffè frappé este o băutură răcoritoare practic identică cu un frappuccino: pe bază de cafea solubilă, apă și zahăr agitate  împreună pentru a crea o spumă bogată, servită cu gheață. O variantă asemănătoare dar cu lapte este cunoscută sub numele de frapógalo.

Café con miel (Spania)

Spaniolii preferă în general cafeaua dulce, existând însă multe variante, de la o zonă la alta. Iar una dintre cele mai cunoscute variante este café con miel – un espresso cu lapte montat spumă, miere și condimente precum cardamom sau scorțișoară. Mai este populară și versiunea café bombón de la Valencia, un espresso turnat peste lapte consendat.

Türk kahvesi (Turcia)

Turcia deține recordul pentru cea mai dulce cafea care se consumă tradițional. Cafeaua măcinată foarte fin se amestecă cu zahărul imediat înainte ce începe să fiarbă în ibric. Această tehnică face din cafeaua turcească, türk kahvesi, una foarte catifelată și dulce. Știm că a fost preparată ca la carte când deasupra are multă spumă – caimac.

Mazagran (Algeria)

Țările din Orientul Mijlociu au un adevărat cult pentru cafea, fiind practic leagănul culturii cafelei. Putem găsi preparate diferite de la o țară la alta. Mazagran este tipică Algeriei, luând numele de la un oraș portuar.  Este un amestec de cafea rece cu suc de lămâie și gheață, servită în pahare de sticlă, cu o felie de lămâie, amară. Este considerată foarte răcoritoare.

Raf (Rusia)

Este cel mai răspândit preparat din cafea, inventat, se pare, la Sankt Petersburg. Cafeau Raf are o consistență cremoasă și se preparată din espresso, zahăr sau sirop de vanilie și smântână, care se bate împreună  precum frișca, până devin o cremă densă. Uneori, se servește cu un adaos alcoolic, miere sau condimente.

Cafeaua vietnameză

Este una dintre cele mai intense preparate cu cafea, fapt care se datorează în egală măsură tipului de cafea utilizată, Robusta, metodei de prăjire a acesteia și felului în care este preparată. Acest tip de cafea conține o cantitate dublă de cofeină față de varietatea Arabica. Boabele sunt foarte amare și sunt prăjite lent cu unt și zahăr, pentru a fi apoi măcinate și folosite cu un aparat de tip filtru numit phin: se scurge din el în cană, foarte lent, iar apoi este servită lapte condensat, gheață sau chiar cu iaurt.

Specifică Vietnamului, această cafea are un gust intens datorită boabelor Robusta, care sunt prăjite cu unt și zahăr. Se prepară cu ajutorul filtrului phin și poate fi servită cu lapte condensat, gheață sau chiar iaurt.

Café de olla (Mexic)

Parte integrantă din cultura gastronomică mexicană, această cafea este o băutură tradițională foarte veche: se spune că s-a născut în timpul Revoluției de eliberare, când femeile o ofereau soldaților. Se prepară în oale de lut numite olla din cafea prăjită foarte puternic, un mix de condimente (anason, cuișoare, scorțișoară) și zahăr brut, care are gust ușor afumat și de zahăr ars.

Dalgona coffee (Coreea de Sud)

Populară pe rețelele social pentru că este ca un cappuccină răsturnat, Dalgona coffee se prepară dintr-un amestec de cafea instant, zahăr și apă caldă, bătute până devin o spumă groasă. Care se toarnă peste lapte cald sau rece. Uneori, se garnisește cu cacao, praf de biscuiți sau miere.

Yuanyang (Hong Kong)

În Hong Kong, cel mai popular preparat cu cafea este yuanyang – în realitate, un amestec de cafea cu ceai negru cu lapte condensat, obținându-se o băutură dulce și cremoasă.

Flat white (Australia și Noua Zeelandă)

Importată din UK dar devenită între timp tradițională, flat white este o cafea care se bea de regulă dimineața, dar și după mesele principale. Se prepară din cafea espresso cu lapte sub formă de  spumă ca la cappuccino, dând apoi împreună naștere unei spume fine și lucioase.

Cafezinho (Brazilia)

Încheiem călătoria în Brazilia, cu o cafea tare și intensă, care se bea așezat la masă, într-un moment de relax: cafezinho este o cafea cu un gust ușor acid, lungă și fierbinte. De regulă se servește amară, dar unii o și îndulcesc cu una sau două lingurițe de zahăr și un strop de lapte. eventual îndulcită cu zahăr.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *