Pasta tapenade, probabil cea mai cunoscută pastă provensală (asemănătoare cu olivada – un sos foarte gros catalan gros, bazat pe măsline zdrobite și ulei de măsline, cu anchoa cu usturoi și a poivronadei piperate, printre altele). Se prepară prin pisarea măslinelor împreună cu usturoiul, anșoa, capere și ulei de măsline într-un mojar mare.
Această versiune, din “Le Sud: Recipes From Provence-Alpes-Côte D’Azur”, poate fi făcută acasă, într-un robot de bucătărie, cu măsline verzi sau negre. Poate fi pregătită și păstrată într-un recipient mai mare, în frigider, pentru câteva zile, până la o săptămână, scrie NY Time.
Avem nevoie de:
250 g măsline negre și verzi – cântărite fără sâmburi
100 g capere (conservate în oțet cu sare)
100 ml ulei de măsline
4 căței de usturoi
3-4 fileuri de anșoa (sărate, în ulei)
zeamă de lămâie (după gust)
sare, piper negru proaspăt măcinat
Varianta 1
Dacă folosiți un mojar, puneți usturoiul întâi și pisați-l până când se formează o pastă grosieră. Adăugați anșoa și caperele și pisați-le, răzuind des pereții mojarului, până când se zdrobesc într-o pastă aproape netedă. Adăugați apoi măslinele și pisați-le pentru a obține o pastă ușor mărunțită. Apoi puneți încet uleiul, câte o lingură pe rând, zdrobind până când totul se combină. Se condimentează cu piper și se adaugă zeama e lămâie după gust.
Varianta 2
Dacă folosiți un robot de bucătărie, puneți usturoiul în castron și mixați până când este tocat fin, răzuind părțile laterale ale castronului la nevoie cu o spatulă flexibilă. Adăugați anșoa și caperele și mixați din nou, răzuind des pereții, până când acestea sunt fin măcinate. Se adaugă măslinele și se mixează până când se formează o pastă ușor mărunțită. Cu robotul de bucătărie în funcțiune, turnați încet uleiul până când totul este combinat, oprindu-vă pentru a răzui o dată sau de două ori. Se condimentează cu piper și se adaugă zeama de lămâie după gust.
Opțional se poate folosi cimbrișor verde, oregano, sau fulgi de chilli.
Pasta tapenade este o rețetă tradițională emblematică a gastronomiei provensale, foarte populară în sudul Franței. Este surprinzător de recentă. A fost inventată în 1880 de bucătarul Meynier, de la restaurantul La Maison Dorée din Marsilia. Rețeta tradițională de tapenade este compusă din măsline negre, capere, anșoa, ulei de măsline și, eventual, usturoi și condimente, dar foarte puțin.