Cum să păstrezi fructele și legumele proaspete tot timpul anului/Dacă nu ai chef să le pui în borcane, congelarea este o metodă excelentă

Fructele și legumele se păstrează bine congelate Foto: Dreamstime

Este plin sezon al fructelor și legumelor, de care ne putem bucura din plin în această perioadă. Dar pe măsură ce ne apropiem de iarnă, fructele și legumele de sezon dispar. Există însă metode să le putem păstra tot anul, recomandă Half Your Plate.

Congelarea este una dintre cele mai rapide și mai simple modalități de a păstra produsele proaspete. Necesită timp și echipamente minime, păstrează o valoare nutritivă ridicată și permite utilizarea ușoară a produselor Atunci când sunt bine sigilate și depozitate la o temperatură constantă de -18°C în congelator, calitatea produselor congelate poate dura 6-12 luni sau mai mult.

Pentru a asigura cea mai bună culoare, aromă și textură, iată câteva recomandări generale.

  1. Alegeți cele mai bune produse

Alegeți fructe și legume proaspete, coapte, de înaltă calitate și congelați-le cât mai curând posibil după recoltare sau cumpărare. Din fructele și legumele imperfecte faceți supe sau compoturi, ori consumați-le imediat.

  1. Congelați-le uscate

Umiditatea în exces, fie că provine din spălare sau condens, duce la apariția cristalelor de gheață care reduc textura, aroma și calitatea generală a alimentelor congelate. Pentru a reduce umiditatea:

  • Uscați bine produsele după spălare pentru a elimina orice umezeală de suprafață.
  • Răciți bine legumele albite înainte de congelare pentru a nu face condens.
  • Deschideți și închideți rapid congelatorul pentru a evita pătrunderea aerului cald.
  • Resigilați și readuceți rapid la congelator porțiunile neutilizate.
  1. Limitați spațiul de aer

Aerul în plus din recipientele de congelare poate provoca arsuri de congelare – pete uscate, alb-cenușii. Acest lucru face mâncarea dură, uscată și, în general, neplăcută. Nu este nesigur pentru consum, dar este neplăcut la aspect și textură. Pentru a evita asta, folosiți recipiente de congelare care previn pătrunderea aerului și a umidității, alegeți un recipient de mărimea potrivită pentru cantitatea de alimente pe care o aveți, lăsați un spațiu de aer suficient pentru a permite expansiunea în recipientele cu pereți tari. Îndepărtați cât mai mult aer posibil din pungile de congelare. Folosiți un aparat de sigilat în vid sau introduceți un pai într-o mică deschidere a fermoarului de etanșare pentru a aspira aerul și a obține un pachet aproape sigilat în vid.

  1. Opăriți legumele înainte de congelare

Imaginați-vă că puneți la congelator cea mai dulce, cea mai suculentă și cea mai fragedă mazăre verde, iar după câteva luni are un gust de amidon și făinos. Acestea sunt enzimele de îmbătrânire care lucrează. Enzimele de îmbătrânire sunt prezente în toate legumele, iar congelarea nu le oprește, ci opărirea. Acesta este motivul pentru care se recomandă cu insistență blanșarea legumelor (fierbere timp de 2-5 minute), în ciuda unor păreri contrarii.

Puteți omite blanșarea dacă știți că veți folosi legumele congelate în termen de 3 luni, înainte ca efectele procesului de îmbătrânire să devină vizibile.

  1. Pregătiți fructele pentru congelare

Fructele nu trebuie să fie blanșate înainte de congelare. Pur și simplu sortați, curățați de sâmburi, decojiți, spălați, tăiați, uscați și congelați. Pentru mai multă comoditate, congelați fructele pe o foaie de copt timp de câteva ore înainte de a le transfera într-un recipient pentru congelator. În acest fel, puteți turna cu ușurință doar cantitatea de care aveți nevoie și evitați aglomerările de fructe congelate.

  1. Sfaturi specifice pentru fructele și legumele comune

Iată cum să congelați câteva fructe și legume comune:

Roșiile

Roșiile pot fi congelate crude sau gătite. Pot fi întregi, tocate sau pasate, în funcție de modul în care intenționați să le folosiți. Decojirea este opțională, dar coaja se va separa de roșii atunci când sunt decongelate.

Pentru roșiile crude, decojite, folosiți un cuțit de curățat pentru a face un X mic pe partea de jos a fiecărei roșii. Se scufundă roșiile în apă clocotită timp de 30 de secunde până când pielițele se despart, se transferă într-o baie de apă cu gheață și se curăță de pielițe. Înghețați-le întregi sau tăiați-le, îndepărtând miezul, dacă doriți.

Utilizați aceste roșii la fel ca roșiile din conservă în supele, tocănițele și sosurile preferate.

Mere, pere, piersici, prune

Fructele precum merele, perele, piersicile și prunele se congelează cel mai bine feliate sau tăiate cubulețe, cu sau fără coajă. Pentru a preveni colorarea (din cauza oxidării), puneți feliile într-o soluție de apă (1 litru) și suc de lămâie (1/4 cană) în timpul preparării. Se usucă bine și se congelează pe o foaie de copt tapetată, apoi se transferă într-o pungă sau recipient etanș.

Fructele congelate feliate sunt perfecte pentru compoturi de fructe sau produse de patiserie precum chipsuri, plăcinte, brioșe și pâini.

Fructe de pădure

Manipulați cu grijă fructele de pădure atunci când le sortați și le curățați. Uscați cât mai mult posibil prin tamponare și lăsați să se usuce la aer timp de câteva ore înainte de a le transfera pe o foaie de copt tapetată pentru congelare. Odată congelate, transferați-le într-o pungă sau recipient etanș.

Fructele de pădure congelate sunt minunate în smoothie-uri, peste iaurt sau fulgi de ovăz, sosuri sau compoturi și produse de patiserie.

Kale, spanac, varză elvețiană

Frunzele verzi cu frunze închise sunt mult mai rezistente decât verii lor cu frunze deschise și pot fi congelate. Dacă vă place să le folosiți pentru smoothie-uri și le puteți folosi în termen de trei luni, pur și simplu spălați-le, uscați-le și congelați-le. Pentru o culoare, o aromă, o textură și substanțe nutritive optime și de lungă durată, cel mai bine este să blanșați aceste verdețuri. Fierbeți frunzele de varză kale și de sfeclă elvețiană timp de 2-3 minute, iar spanacul timp de 1-2 minute înainte de a le transfera într-o baie de gheață. Scurgeți bine și congelați în porții convenabile – folosind tăvi pentru cuburi de gheață, forme de brioșe căptușite, pungi sau recipiente.

Adăugați un cub sau două de verdețuri cu frunze închise congelate la aproape orice smoothie, supă, caserolă sau sos pentru paste pentru un plus de aromă și nutrienți.

  1. Ce să nu congelezi niciodată

Nu toate fructele și legumele îngheață la fel de bine. Unele, cum ar fi cartofii, devin grunjoase, în timp ce altele, cum ar fi salata și castraveții, sunt atât de apoase încât se transformă într-o baltă moale. Aceste legume nu sunt recomandate deloc pentru congelare. Altele, cum ar fi bananele, pepenii și dovleceii se transformă în ceva grozav pentru smoothie-uri, granita, brioșe, supe sau tocănițe, unde textura este mai puțin importantă. Cel mai bine este să congelați aceste produse având în minte o rețetă specifică.

Congelarea produselor proaspete, de sezon, este o modalitate fantastică de a păstra gustul verii și de a vă asigura că aveți acces la fructe și legume de înaltă calitate pe tot parcursul anului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *