Cum rezolvi problema pachețelului cu mâncare pentru școală. Idei sănătoase și strategii eficiente care elimină tentația junk food

Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com

Pachețelul cu mâncare, luat de acasă la școală, este în mod cert cea mai bună soluție și este binevenit și pentru școlarii mici, dar și pentru elevii de gimnaziu și liceeni. Și nu doar pentru ei. Obiceiul bun și sănătos de a lua mâncare de acasă, este cu atât mai util în cazul studenților cu program dezordonat și viață tumultuoasă. 

Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com
Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com

Ce beneficii aduce pachețelul cu mâncare

Cu certitudine, pachețelul cu mâncare pentru școală este cea mai eficientă metodă, din punct de vedere economic. Dar aceasta este doar unul dintre multele beneficii pe care le are. Pachețelul cu mâncare este calea simplă prin care poți oferi o gustare completă și echilibrată din punct de vedere nutrițional și poți controla calitatea ingredientelor. Este și o excelentă oportunitate de a modela obiceiuri alimentare sănătoase, care îi vor influența alegerile și stilul de a mânca, ale copilului, în viața de adult. 

A-i oferi o gustare pentru perioada în care se află la școală este o cale indirectă de control parental. Deși, uneori controlul parental excesiv poate avea efecte negative, nu este cazul aici. Când îți trimiți copilul la școală fără pachețel, inevitabil îi lași să decidă singur ce va mânca, iar alegerile pe care acesta le face sunt, aproape mereu, în categoria junk food. Mai mult, fără mâncare de acasă, va primi o sumă mai mare de bani de buzunar, ceea ce îi poate da acces la tentații nedorite (tutun și alte substanțe interzise).

În cazul copiilor cu alergii sau predispoziție la alergii sau diverse sensibilități alimentare, pachețelul primit de acasă va fi unul perfect adaptat cu nevoile lui, astfel că-l va putea mânca fără risc de incidente.

A-l învăța cu deprinderea pachețelul este un gest de responsabilitate. Implicarea copilului în planificarea gustărilor poate fi incredibil de utilă, mai ales dacă va învăța să și-l pregătească singur cu ceea ce găsește în frigiderul de acasă. Mai mult, este o modalitate utilă pentru întreaga familie, pentru că ajută la planificarea meniurilor și cumpărăturilor zilnice sau săptămânale. 

Nu în cele din urmă, pachețelul cu mâncare, luat de acasă, are un impact mai redus asupra mediului, mai ales dacă vei opta pentru caserole și ambalaje reutilizabile.  

Este nevoie de pachețel? 

Nutriționiștii și medici pediatrii susțin că da. Dar, cu amendamentul că ceea ce pregătești în pachețelul pentru școală, trebuie adaptat la timpul pe care-l petrece la școală și la vârsta lui. Un licean are alte nevoi comparativ cu un prichindel din cursul primar. La fel de important este dacă micul dejun este sau nu inclus în rutina zilnică, dar și dacă copilul, adolescentul sau tânărul student are posibilitatea de a primi sau cumpăra mâncarea caldă. 

Toate aceste variabile pot modifica pachețelul cu mâncarea. Astfel, acesta poate fi complet și bogat, atât nutritiv, cât și în ceea ce privește cantitatea, pentru elevul sau studentul care petrece peste 7 ore la școală sau facultate, și care nu are acces ori timp pentru a merge la cantină, și mai sumar pentru elevii din cursul primar, care stau doar 3-5 ore la școală și care beneficiază de un prânz acasă sau în sistemul after school. 

Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com
Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com

Lupta împotriva snacks-urilor

Pachețelul este arma prin care poți lupta împotriva snacks-urilor. Totuși trebuie luat în calcul că efortul este inegal și dificil. Ca să reușești ia în calcul câteva strategii eficiente:

  • Alcătuiește o listă de ingrediente sau preparate pentru pachețel care să fie în categoria celor mai iubite alimente ale copilului. Acestea trebuie să fie mereu în meniul gustării, în diferite forme și moduri de preparare. Diversitatea este foarte importantă. 
  • Respectă regula: proteine, grăsimi și carbohidrați sănătoși, ceea ce înseamnă carne, pâine și un dulce sănătos. 
  • Fructele nu pot să lipsească, dar alege-le doar pe cele care sunt ușor de mâncat și care nu oxidează.
  • Folosește un recipient practic, ușor de deschis și care să-i placă. Sau pur și simplu personalizează-l cu abțibilduri. Un truc bun, care funcționează este să ai o mai multe caserole, pe care să le variezi în funcție de ziua din săptămână, sau programul copilului tău. Alege șervețele colorate, lasă-i un mesaj amuzat în cutie ca să-l surprinzi și să-i provoci curiozitatea. 
  • Completează pachețelul cu apă, suc de fructe proaspete (ideal îndoit cu apă), ceai de plante sau compot de fructe neîndulcit, pentru a elimina sau măcar a limita interesul pentru băuturile carbogazoase, extrem de nesănătoase pentru copii și tineri. 

O soluție, care funcționează și te poate ajuta la eliminarea riscului ca mâncarea pentru școală să ajungă la coșul de gunoi, este să ai deschiderea de a accepta să vină cu mâncarea acasă, neatinsă sau doar parțial consumată, fără să-i reproșezi asta. 

Educația alimentară începe acasă, la vârste mici

Pentru a preveni pe termen lung atracția spre snacks-urile nesănătoase, este esențial pentru copii să înțeleagă de ce este important să facă alegeri bune. Poți să le explici simplu și pe înțelesul lor cum alimentele sănătoase îi ajută să aibă mai multă energie la joacă, să se concentreze mai bine la ore și să crească puternici și sănătoși. De asemenea, este important ca și tu, ca părinte, să fii un model în alegerile alimentare. Copiii vor fi mai înclinați să urmeze obiceiurile pe care le văd în familie.

Ce pui în pachețel

O mare parte dintre alimentele pe care copilul sau adolescentul le mănâncă, și sunt preparate în casă, pot fi soluții pentru pachețel, atâta vreme cât sunt ușor de mâncat, pot fi consumate reci sau la temperatura mediului, își păstrează proprietățile și nu se alterează timp de 5-10 ore, la temperatura mediului ambiant. 

Referitor la acest din urmă aspect, ia în calcul că perioada cursurilor școlare se suprapune cu cea rece a anului, dar la fel de bine pot fi utilizate recipiente termice, care păstrează conținutul în siguranță un timp suficient. 

Idei bune, simple și sănătoase

  1. Șnițele, carne preparată la grătar sau coaptă în casă (o bucată de cotlet întreg, copt la foc mic în cuptor, cu apă, puțin ulei și condimente și răcit bine, se va felia perfect și va fi cea mai bună alegere pentru un sandvici cu puțin unt și muștar, între două felii subțiri de pâine integrală, de exemplu). 
  2. Creme de brânză tartinabile, cu ierburi aromatice sau simple și frunze de salată. 
  3. Brânză tofu.
  4. Humus simplu. 
  5. Cremă de pește simpla sau combinată cu cremă de brânză. 
  6. Fâșii de pește la cuptor.
  7. Pate de ficat. 
  8. Ouă fierte tare, omletă cu sau fără avocado.  
  9. Pastă de alune, migdale, nuci cu gemuri preparate cu suc de mere sau fără zahăr. 
  10. Fructe. Alegerile ideale: merele și perele, bananele, mandarinele ușor de curățat. Poți lua în calcul feliile de portocală, mai ales pentru că nu oxidează și sunt ușor de mâncat, dar și strugurii. Sunt mereu o soluție bună și fructele uscate (smochine, curmalele, caisele uscate).

De la clasicul sandviș la wrapul cu de toate

Sandvișul rămâne cea mai ofertată soluție. Între două felii de pâine poți pune aproape orice. Este comod de mâncat, este igienic și reprezintă gustarea care le combină pe toate. Pâinea integrală este sursă de carbohidrați sănătoși, stratul subțire de unt, aduce grăsimile necesare, iar peste aceste poți adăuga orice: carne, brânză, creme tartinabile. Untul nu este o condiție, dar îmbogățește gustul. Pâinea integrală poate fi înlocuită cu cea de secară, crackers ori felii de orez expandat.  

Poate fi o variantă practică și agreată de copii și adolescenți wrap-ul umplută cu diverse ingrediente.  Foaia de lipie sau tortilla (de obicei subțire și moale) pot conține carne (precum pui, carne de vită, tofu), legume proaspete (salată, roșii, ardei, castraveți), brânzeturi și diferite sosuri sau dressinguri. 

Wrap-urile sunt o alternativă populară la sandvișuri, fiind ușor de transportat și de mâncat, ceea ce le face ideale pentru pachețelul de școală, dar și pentru prânzul de la birou sau pentru o gustare rapidă și completă.

Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com
Pachețel pentru școală / Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Pexels.com

Legume crocante

O altă idee sănătoasă o reprezintă legumele crocante. Poți include morcovi, castraveți, ardei gras, tije de țelină sau chiar roșii cherry. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și sunt ideale pentru a fi consumate ca gustare. 

Nuci și alte semințe

Ia în considerare includerea unor nuci și semințe (migdale, alune, semințe de floarea-soarelui sau dovleac) neîndulcite și fără sare. Acestea sunt surse excelente de grăsimi sănătoase și proteine, care oferă energie de lungă durată. 

Ceva dulce

A limita consumul de zahăr este mereu o soluție bună pentru sănătate, cu atât mai mult în cazul copiilor și adolescenților. Cu toate acestea, nevoia de „ceva bun” nu poate fi complet eliminată. Soluția o reprezintă dulciurile de casă, fructele uscate, batoanele preparate pe bază de cereale, semințe și curmale sau, în cantități moderate, ciocolata neagră. Variantele de ciocolată neagră cu portocale, mentă sunt alegeri care plac și sunt echilibrate nutrițional. 

Prăjiturile de casă, de exemplu checurile sau brioșele cu adaos de morcovi, banane, dovleac sunt opțiuni gustoase și sănătoase. 

Deși poate să pară complicat pachețelul cu mâncare de acasă se poate face mult mai simplu decât pare la prima vedere. Totul ține de stabilirea unor reguli alimentare, de obiceiul de al pregătirii seara, pentru a doua zi, sau dimineața, obicei pe care școlarul și, mai târziu, adolescentul și tânărul să-l includă natural în rutina unei zile, în care o parte dintre activitățile zilei sunt departe de frigiderul de acasă. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *