O idee a lui Yotam Ottolenghi cu cele mai cărnoase și mai dulci roșii din lume. Varietatea Buffalo Steak poate ajunge și la 1 kg

beef tomatoes cele mai cărnoase roșii rosii Buffalo Steak Yotam Ottolenghi reteta foto: www.gardeningdream.com

Există o varietate extrem de interesantă de roșii numite Buffalo Steak. Beef tomato le spun anglosaxonii, pomodoro bistecca, italienii. Bistecca – friptură de vită. Sunt pur și simplu roșii extrem de cărnoase, acesta este adjectivul care le definește.

Apoi, dulci, zemoase și foarte mari. Ajunse la maturitate, pot să cântărească și 1 kg, greutatea medie fiind undeva în jur de 700-800g. Sunt roșii care prin definiție se consumă crude, tăiate felii mari, presărate cu ierburi aromatice și alte condimente. Cu o felie de pâine de calitate alături.

Mai jos o rețetă a celebrului chef lononez de origini italo-israeliene  Yotam Ottolenghi, propusă de Guardian, ziarul cu care colaborează în exclusivitate, inspirată de una din cărțile sale.

Pentru ca o roșie să fie consumată crudă, după cum spune și el, este să fie bine coaptă, dulce, iar asta deja garantează în parte reușita rezultatului final, cu orice le-am asorta. Iată propunerea sa de mix aromatic pentru un platou cu felii de beef tomatoes, pe care le propune fie ca atare, fie împreună cu pui la cuptor, mozzarella sau avocado, cu pâine prăjită. Firește că în lipsa acestei specii de roșii se pof folosi orice roșii de calitate și bine coapte, replicând adaosul aromatic cu care se asezonează.

Ingrediente pentru 4 porții pe post de garnitură

400 g roșii varietatea Buffalo Steak tăiate felii cât mai subțiri

3 cepe verzi, tăiate foarte fin

3 cm circa ginger tocat fin

40 ml ulei de floarea soarelui sau altul cu gust neutru

20 ml ulei de măsline

2 lingurițe oțet aromatic tip sherry vinegar, în lipsă oțet balsamic

¼ ardei verde iute fără semințe și tocat fin

coriandru tocat fin / pătrunjel sau busuioc

sare

Procedeu

Se pisează ghimbirul cu puțină sare până obținem o pastă fină.

Transferăm într-un bol ceapa verde tăiată fin.

Se încălzește uleiul de floarea soarelui fără să ajungă la temperaturi mari: îl turnăm peste ceapa verde, la cald uleiul extrage mai bine aroma din ea. Se adaugă peste ele o linguriță de oțet. Se amestecă și să lasă deoparte.

Se așează roșiile tăiate felii subțiri pe un platou mare, suprapunându-le ușor.

Se presară puțină sare peste ele și se stropesc cu restul de oțet din lista de ingrediente, 1 linguriță.

Se toară sosul de ceapă verde din bol deasupra lor.

Se adaugă mici cantități din pasta de ghimbir obținută, din loc în loc.

Se completează cu ardeiul iute tăiat fin și coriandru/ pătrunjel sau busuioc.

Se asezonează cu uleiul de măsline și e gata.

Se servește rece și poate sta la frigider câteva ore, dar nu până a doua zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *