Cum gătești mămăliga fără să amesteci continuu. Trucuri de la gospodinele cu experiență

mamaliga, preparare simpla a mamaligii, retete Sursa foto: Unsplash

Tuturor ne place mămăliga, un preparat tradițional românesc. Considerată mâncarea țăranilor, în vechime era des folosită ca substitut pentru pâine sau ca aliment de bază în perioadele de vară când munca grea efectuată la câmp nu mai permite prepararea pâinii de casă în zonele rurale sărace.

Era preponderent utilizată în perioada premergătoare industrializării dată fiind ușurința cu care se prepară, comparativ cu pâinea. În perioada modernă, preocuparea pentru alimentația diversă și sănătoasă făcând obiectul a numeroase cercetări, știința alimentației consideră mămăliga ca având un aport bogat de vitamine, aceasta fiind recomandată mai ales persoanelor suferinde de boli de plămâni, afecțiuni ale căilor respiratorii, anemicilor, etc. Nu conține gluten nici lactoză așa că poate fi consumată de persoanele alergice sau intolerante la aceste produse. La ora actuală mămăliga și alte preparate pe baza ei, au devenit feluri de mâncare disponibile și în restaurantele selecte, fiind apreciate de gurmanzi.

În mod tradițional, mămăliga este gătită din apă fiartă, sare și făină de porumb. În vechime se prepara în ceaun. Preparată în stilul țărănesc și folosită în loc de pâine, mămăliga este mai densă decât polenta italiană până la a putea fi tăiată în bucăți asemenea pâinii. Când este gătită în alte scopuri, mămăliga poate fi mai moale, câteodată aproape de consistența terciului.

Motivul pentru care mămăliga este atât de populară în România și Republica Moldova este faptul că otomanii puneau bir numai pe grâu, porumbul rămânând alternativa cea mai hrănitoare.

Prepararea simplă a mămăligii

Ce nu ne place la mămăligă este prepararea ei. Mălaiul trebuie fiert cam 30 de minute și în acest timp trebuie să amesteci aproape continuu mămăliga. Să nu se lipească și să nu aibă cocoloașe.

Dar dacă ai avea un truc prin care să poți lăsa fără griji mămăliga să fiarbă pe foc? Există varianta să o faci cu ajutorul unui robot inteligent de bucătărie, dar acesta nu este un truc, ci un ajutor tehnologic.

Prin metoda clasică vom proceda așa:

Se pune apa cu mălaiul și sarea la fiert. Se adaugă o lingură sau două de ulei. Se dă focul mare și se amestecă până când mămăliga începe să fiarbă, iar mălaiul este deja încorporat (2-3 minute). Dăm focul la minim și punem un capac pe oală. La fiecare 10 minute se trage oala de pe foc, se înlătură capacul și se amestecă bine mămăliga. Se pune din nou la fiert. După 30 de minute mămăliga ar trebui să fie gata. Gustați puțin să vă asigurați că mălaiul e bine fiert.

Asta e tot. Spor la gătit!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *