Roșiile mov promit să fie chiar mai sănătoase decât rudele lor directe de culoare roșie. Aceste tomate modificate genetic au fost aprobate de FDA în 2023, iar primele semințe au fost lansate comercial în Statele Unite la începutul lui 2024.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Totuși, pentru consumatori și grădinari, aprobarea din partea FDA – care susține că roșiile mov sunt la fel de sigure ca toate celelalte roșii de pe piață – și aprecierile venite din partea experților în nutriție s-ar putea să nu fie suficiente pentru a-i convinge să le consume sau să le cultive în grădinile lor, potrivit bhg.com. Află mai multe despre roșiile mov și decide singur dacă vrei să le încerci.
Ce sunt roșiile mov
Roșiile mov sunt un soi de roșii modificate genetic (GMO). Spre deosebire de alte culturi modificate genetic, precum porumbul (care este disponibil exclusiv cultivatorilor comerciali), semințele de roșii mov sunt disponibile și pentru grădinarii amatori.
Ideea din spatele roșiilor mov este de a crește aportul de antocianine în alimentație – compuși bioactivi cu puternice proprietăți antioxidante, care combat bolile. Antocianinele dau culoarea roșu-portocaliu sau albastru-violet florilor, legumelor, boabelor și fructelor precum prunele, strugurii, vinetele, varza roșie, ceapa roșie, cireșele, afinele și murele. Pentru a obține roșiile mov, cercetătorii au introdus genele responsabile de culoare din florile gura leului în ADN-ul plantelor de roșii.
Unul dintre motivele pentru care cercetătorii au decis să creeze roșii mov este faptul că roșiile sunt unele dintre cele mai consumate legume. Varianta mov ar putea fi o modalitate eficientă de a crește consumul de compuși sănătoși, sugerează Jen Scheinman, nutriționist și manager de relații nutriționale la Timeline Nutrition. „Roșiile mov sunt modificate genetic pentru a avea niveluri mai mari de antocianine decât roșiile roșii tradiționale”, spune Scheinman.
Beneficiile roșiilor mov
- Creșterea aportului de antocianine – Doar aproximativ unul din zece americani consumă cantitatea recomandată de fructe și legume, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Și mai rău, „nici nu consumă suficiente fructe și legume de culoare mov”, spune Scheinman. Roșiile mov, cu un conținut ridicat de antocianine, au fost create pentru a schimba acest lucru. „Studiile recente arată legături benefice între antocianine și sănătatea cardiovasculară, controlul glicemiei, îmbunătățirea memoriei și prevenirea cancerului, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste relații”, explică Emma Laing, director de dietetică la Universitatea din Georgia și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA.
- Nivel mai ridicat de antioxidanți – Pe lângă antocianine, un studiu publicat în Heliyon arată că roșiile mov au niveluri mai ridicate de antioxidanți, luteină și beta-caroten decât roșiile cherry roșii. Ca și roșiile roșii, cele mov conțin vitamina C, potasiu și un alt antioxidant cunoscut sub numele de licopen – motivul pentru care roșiile roșii sunt renumite. Consumul de roșii a fost asociat cu un risc redus de boli de inimă și anumite tipuri de cancer, în mare parte datorită licopenului care crește în timpul coacerii și gătitului. Totuși, nu se știe încă exact cât licopen conțin roșiile mov.
Cum se folosesc roșiile mov
Poți folosi roșiile mov exact cum ai folosi orice altă roșie: în salate, sandvișuri, ca gustare simplă sau în supe și sosuri.
„Probabil că gustul este asemănător cu cel al roșiilor roșii, dar culoarea închisă ar putea necesita o perioadă de acomodare pentru unele persoane”, spune Scheinman.