Cum a creat războiul din Ucraina un nou „regat al crabului rege” / Rusia domina autoritar piața înainte de conflict

razboi, ucraina, crab rosu, rusia Sursa foto: Wikimedia Commons/National Oceanic and Atmospheric Administration

Sancțiunile vestice asupra produselor rusești, impuse la începutul războiului din Ucraina, au avut un impact semnificativ asupra pieței globale a fructelor de mare, în special în beneficiul industriei norvegiene a crabilor. Jurnalistul Andrew S. Lewis a scris, în Bloomberg Businessweek, despre modul în care războiul și schimbările climatice au transformat micul sat de pescari arctici Bugøynes într-un mare centru pentru crabul regal.

Din punct de vedere istoric, Bugøynes s-a confruntat cu dificultăți economice, în special la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, în mare parte din cauza unui declin al pescuitului de cod. În 1991, satul era pe punctul de a fi părăsit de localnici. Un an mai târziu, însă, un pescar local, Leif Ingilæ, a descoperit în plasa sa un crab regal de mari dimensiuni, o specie invazivă introdusă de Uniunea Sovietică în anii 1930 pentru a-și suplimenta resursele alimentare.

razboi, ucraina, crab rosu, rusia
Bugøynes (Sursa foto: Wikimedia Commons/Motopark)

Odată cu invazia rusă în Ucraina în 2022, sancțiunile vestice au blocat Rusia, furnizorul dominant de crab roșu regal, care controla 94% din piața mondială.

Norvegia, care își dezvolta deja pescuitul de crab regal încă din anii ’90, s-a trezit brusc în poziția de principal furnizor. Acest lucru a stimulat economia locală din Bugøynes, făcând-o prosperă.

Citește și Rusia face arestări după apariţia a zeci de cazuri suspecte de botulism / Sunt suspectați inclusiv livratorii imigranți

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *