În statul brazilian Bahia, fermierul Moises Schmidt pune bazele celei mai mare fermă de cacao din lume. în condițiile în care schimbările climatice amenință tot mai mult aceste culturi și, în consecință, prețul acestui produs este în creștere necontrolată de luni bune, similar cu cel al cafelei.
Planul fermierului brazilian este să revoluționeze modul în care este produs principalul ingredient al ciocolatei, cultivând arbori de cacao cu randament ridicat, complet irigați și fertilizați, într-o zonă mai mare decât insula Manhattan, o regiune în care nu se produce în mod tradițional cacao, scrie agenția de știri Reuters.
Proiectul lui Schmidt, evaluat la 300 de milioane de dolari, este cel mai mare și cel mai inovator din regiune, deși nu este singurul. Alte proiecte de mari dimensiuni se află în dezvoltare, în timp ce grupurile agricole bine finanțate aplică tehnici de agricultură industrială pentru a profita de prețurile record ale boabelor de cacao.
Brazilia are mari șanse să devină producătorul nr. 1 de cacao, fiind și primul producător de cafea
Dacă aceste planuri vor avea succes, centrul de greutate al industriei s-ar puta muta în Brazilia, din locul de origine al arborelui de cacao, în Africa de Vest. „Cred că Brazilia va deveni furnizorul de cacao al lumii”, a declarat Schmidt pentru Reuters, plimbându-se printre rânduri de arbori tineri de cacao în savana plată din zona de centru-nord a țării.
El estimează că în 10 ani ar putea exista în Brazilia până la 500.000 de hectare de plantații de cacao cu randament ridicat, care ar produce până la 1,6 milioane de tone de cacao. Prin comparație, Brazilia produce în prezent aproximativ 200.000 de tone, în timp ce Coasta de Fildeș (cel mai mare producător mondial) produce de 10 ori mai mult. Ghana, al doilea producător mondial, obține aproximativ 700.000 de tone anual.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Când o criză devine oportunitate
Producția din Coasta de Fildeș și Ghana este în declin de trei ani consecutiv, afectată de boli, schimbări climatice și plantații îmbătrânite. În 2024, prețul la cacao aproape s-a triplat, atingând un record de 12.931 USD/tonă în decembrie. Deși între timp prețul a mai scăzut, rămâne mult peste media istorică.
Pentru Schmidt și alți fermieri din Brazilia, această criză este o oportunitate. Ferma sa de 10.000 hectare ar depăși cu mult micile plantații din Africa de Vest, care au, de obicei, doar câteva zeci de hectare. În alte țări, precum Ecuador sau Indonezia, există ferme mari de până la 1.000 ha – dar niciuna la nivelul proiectului brazilian.
La ferma din Riachão das Neves, Schmidt folosește tehnici de agricultură industrială – la fel ca în cazul porumbului sau al culturii de soia. Arborii sunt plantați dens, 1.600 de arbori/ha (față de 300 în fermele convenționale), iar spațiul este optimizat pentru irigație și aplicarea mecanizată a îngrășămintelor și pesticidelor. „Singurul lucru care nu este încă mecanizat este culesul fructelor”, spune el.
O pepinieră de milioane de puieți
Schmidt are o pepinieră numită BioBrasil, unde folosește tehnologie daneză (Ellepot) pentru a produce 10 milioane de puieți anual – atât pentru ferma proprie, cât și pentru alte proiecte. Arborii de cacao sunt crescuți la soare, spre deosebire de plantațiile tradiționale, unde sunt umbriți de alți copaci.
Plantele selectate sunt rezultatul unei selecții pozitive începute în 2019, iar primii 400 de hectare plantați au un randament de 3.000 kg/ha – de 10 ori mai mare decât media din Brazilia. Ținta este 4.000 kg/ha, de 8 ori mai mult decât media Coastei de Fildeș (500 kg/ha).
Grupul Schmidt Agricola este cunoscut ca exploatând deja și alte 35.000 ha cu porumb, bumbac și soia, în regiunea Bahia. Iar acum a semnat memorandumuri de înțelegere cu mari companii de ciocolată și comercianți de cacao. Cargill este partener în faza inițială (400 ha) și discută extinderea colaborării.
Barry Callebaut, cel mai mare furnizor de ciocolată din lume, negociază un parteneriat pentru o fermă de 5.000–7.000 ha în Cocos, Bahia, împreună cu grupul agricol Fazenda Santa Colomba. Aceasta face parte din inițiativa Future Farming Initiative, care susține agricultura high-tech și diversificarea geografică a producției de cacao.
Iar compania Mars, producătorul batoanelor Snickers și M&M’s, a înființat și ea un teren de testare în apropiere de ferma lui Schmidt.
Posibile riscuri
Karina Peres Gramacho, fitopatolog, avertizează că folosirea pe scară largă a clonei aceluiași arbore poate crește riscul de boli, o problemă recurentă în cultura de cacao. În anii ’80, Brazilia a fost lovită de ciuperca „Mătura Vrăjitoarei”, care a devastat plantațiile.
De asemenea, unii specialiști își pun întrebări privind calitatea fructelor crescute complet la soare, întrucât se consideră că umbra îmbunătățește gustul. Totuși, primele teste din Bahia n-au arătat diferențe semnificative. „Calitatea boabelor este foarte apropiată de cea mai bună cacao din Brazilia sau alte țări”, a spus Cristiano Villela Dias, director științific la Centrul pentru Inovație în Cacao din Brazilia.