Această rețetă recomandată de Today necesită pregătire minimă (singurul lucru pe care trebuie să-l tai sunt cepele verzi pentru garnitură!), așa că o poți pregăti ușor în mai puțin de 30 de minute. În mod tradițional, când prepari creveți cu nucă caramelizată sunt dați prin aluat și prăjiți înainte de a fi combinați cu sosul cremos. Această versiune mai ușoară elimină acești doi pași, așa că preparatul capătă textura crocantă de la broccoli prăjit, care este servit alături de creveții cu sos.
Vorbind despre sos, acesta este, cu siguranță, atracția principală aici. O combinație de maioneză, smântână pentru gătit și miere creează un sos catifelat și ușor dulce, echilibrat de o stoarcere generoasă de suc proaspăt de lămâie. Creveții și nucile sunt asezonați cu usturoi și ceapă, adăugând o notă savuroasă preparatului. Dacă vrei puțină iuțeală, presară un praf de fulgi de chili peste creveți.
Opțiune de înlocuire: Deși rețeta se numește „creveți cu miere și nuci,” ai undă verde să înlocuiești nucile cu caju sau arahide. Le poți toca sau le poți lăsa întregi.
Adăugiri: Vrei să amplifici texturile și aromele? Amestecă o cantitate mică de ulei de susan prăjit în sos sau finalizează preparatul cu o presărare de semințe de susan prăjite. Pentru un plus de prospețime, adaugă deasupra o mână de coriandru proaspăt. Sau, dacă vrei să mergi un pas mai departe, scoate din frigider borcanul tău cu chili crocant – un condiment chinezesc crocant și picant care se potrivește aproape cu orice.
Ingrediente:
- 350 g de buchețele de broccoli
- 3 linguri de ulei neutru, împărțite
- sare
- 450 g de creveți mari (21-30 bucăți), cruzi, curățați și decorticați, fără cozi
- ½ cană de nuci tocate
- ¾ linguriță de usturoi granulat
- ¾ linguriță de pudră de ceapă
- 1/3 cană de maioneză
- 3 linguri de smântână pentru gătit
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de suc proaspăt de lămâie
- 3-4 căni de orez jasmin gătit, cald
- 3 cepe verzi, feliate subțire
- fulgi de ardei roșu zdrobiți, opțional
Mod de preparare:
- Ajustează grătarul cuptorului la poziția din mijloc și încălzește cuptorul la 200°C.
- Într-un bol mare, amestecă buchețelele de broccoli cu 2 linguri de ulei și un praf generos de sare. Aranjează-le pe o jumătate a unei tăvi de copt cu margini înalte. Coace-le timp de 10 minute.
- Între timp, tamponează creveții cu prosoape de hârtie pentru a-i usca. În același bol, amestecă creveții, nucile, usturoiul granulat, pudra de ceapă, 1 lingură de ulei și un praf generos de sare. După ce broccoli a fost la cuptor timp de 10 minute, scoate cu grijă tava și aranjează creveții și nucile pe cealaltă jumătate. Pune tava înapoi în cuptor și continuă să coci până când creveții sunt gătiți și broccoli începe să se rumenească ușor, încă 8-10 minute.
- Într-un bol mic, combină maioneza, smântâna pentru gătit, mierea, sucul de lămâie și un praf de sare. Într-un bol mediu, amestecă creveții fierbinți și nucile cu jumătate din sos.
- Aranjează preparatul de creveți cu nucă și miere alături de broccoli peste orez. Stropește cu mai mult sos, după preferință. Garnisește cu felii de ceapă verde și, dacă dorești, un praf de fulgi de ardei roșu.
Poftă bună!