Producția mondială de vin și tendințele de consum merg, inexorabil, în jos, indică un amplu raport internațional – State of the World Vine & Wine Sector, publicat de OIV (Organization internationale de la vigne et du vin), scrie cotidianul italian de business Il Sole 24 Ore.
În 2024, producția globală s-a oprit la 225,8 milioane de hectolitri, cu 4,8% mai puțin față de 2023 – cel mai scăzut nivel din ultimii șaizeci de ani. Autorii raportului explică acest declin al producției în primul rând prin factorii climatici, care au afectat recoltele la toate latitudinile.
Consumul mondial de vin este estimat, de altfel, în 2024 la 214,2 milioane de hectolitri, în scădere cu 3,3% față de 2023. Dacă această estimare se confirmă, ar fi vorba de cel mai redus volum înregistrat din 1961 încoace (213,6 milioane de hectolitri). Rezultatele relevă și un alt fapt inedit: o apropiere aproape perfectă între producție și consum – 225 față de 214 milioane de hectolitri.
Scăderea a fost constantă începând cu 2018
Scăderea consumului global de vin, explică OIV, urmează o traiectorie constantă încă din 2018. O combinație de mai mulți factori a favorizat această tendință. O primă lovitură semnificativă a fost reprezentată de pandemie, în 2020, când măsurile de lockdown au afectat negativ principalele piețe mondiale ale vinului.
În 2021, odată cu ridicarea restricțiilor pandemice și redeschiderea sectorului HoReCa, consumul își revenise în multe țări. Însă, începând cu 2022, tensiunile geopolitice și crizele energetice care au urmat au dus la o spirală a creșterii costurilor de producție și a inflației, afectând din nou vânzările.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
În acest fundal deja complex, s-a adăugat apoi scăderea consumului în China, cu o pierdere medie de 2 milioane de hectolitri pe an din 2018 încoace, adaugă OIV. Un fapt care a spulberat speranțele multor producători care vedeau în gigantul asiatic o mare piață potențială, dar care, analizând datele, pare destinat să nu se amplifice.
China deține a treia cea mai mare suprafață cultivată, după Spania și Franța, dar Italia e singura țară pe creștere
În realitate, această reducere a consumului i-a determinat pe mulți producători să ia măsuri de precauție și să decidă să iasă din sector, eliminând din plantațiile de viță-de-vie, așa cum s-a întâmplat recent în Franța și California. Suprafața globală cultivată cu viță-de-vie a scăzut (pentru al patrulea an consecutiv) și în 2024, ajungând la 7,1 milioane de hectare (-0,6%).
Cea mai extinsă suprafață cultivată cu viță-de-vie se află în Spania (930 mii de hectare, -1,5%), urmată de Franța (783 mii, -0,7%). Pe locul al treilea se află China (753 mii de hectare), apoi Italia (728 mii de hectare, +0,8%), singura țară care a înregistrat o creștere la nivel de producție și comerț, inclusiv export.
La nivel de producție, Italia este în continuare lider mondial (44,1 milioane de hectolitri, +15% față de 2023), urmată de Franța (36,1 milioane de hectolitri, -23,5%) și apoi Spania (31 milioane de hectolitri, +9,3%). Italia, Franța și Spania reprezintă jumătate din producția globală de vin (49,3%). Pe locul al patrulea se află Statele Unite (21,1 milioane de hectolitri, -17,2%, un rezultat influențat de recolta slabă din California, cea mai redusă din 2004 încoace).