Consumul de roșii poate juca un rol clinic favorabil în prevenirea și gestionarea tensiunii arteriale crescute, potrivit unui studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie Preventivă.
Ca metodă de lucru, consumul de roșii a fost asociat cu ambele măsurători ale tensiunii arteriale la participanții cu tensiune arterială ușor crescută. Un consum mai mare de roșii a fost asociat cu o reducere a riscului de hipertensiune arterială.
Studiile clinice de până acum au produs dovezi neconcludente privind efectele consumului de roșii asupra tensiunii arteriale, iar datele din studiile epidemiologice sunt limitate.
Studiul citat a dus însă la concluzia un consum mai mare de roșii poate fi asociat cu o reducere a riscului de hipertensiune arterială.
Studiul a fost realizat în cadrul programului PREDIMED (Prevención con Dieta Mediterránea), implicând 7.056 de participanți, 82.5% dintre aceștia fiind hipertensivi.
Consumul de roșii (g/zi) a fost măsurat prin utilizarea unui Chestionar de Frecvență Alimentară validat și împărțit în patru grupuri: cel mai scăzut (<44 g), intermediar (44–82 g), intermediar-superior (82–110 g) și cel mai mare (>110 g).
Totodată, au fost cuprinși în program și 1.097 de participanți fără hipertensiune arterială, concluzia fiind că la aceștia consumul de roșii a scăzut riscul de a deveni hipertensivi.
Consumul de roșii, inclusiv de produse pe bază de roșii, este benefic pentru prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Un consum regulat poate reduce riscul de tensiune arterială cu 36%, arată studiul citat.