Consumul de iaurt ar putea reduce riscul anumitor tipuri de cancer colorectal (STUDIU)

iaurt Sursa foto: VLMstock | Dreamstime.com

Consumul pe termen lung de iaurt poate proteja împotriva dezvoltării cancerului colorectal prin modificări ale microbiomului intestinal, conform unui studiu recent publicat de Ugai et al în Gut Microbes, citat de Asco Post.

Iaurtul, care conține tulpini vii de bacterii, este considerat benefic pentru prevenirea multor tipuri de boli. Unul dintre tipurile de bacterii găsite în iaurt este Bifidobacterium.

Metode folosite și rezultate ale studiului privind consumul de iaurt

Cercetătorii au analizat date din două studii de amploare: Nurses’ Health Study (care a urmărit peste 100.000 de asistente medicale din 1976) și Health Professionals Follow-up Study (care a inclus 51.000 de profesioniști din domeniul sănătății din 1986). Participanții au completat periodic chestionare privind stilul lor de viață, alimentația și istoricul medical, inclusiv consumul de iaurt simplu și cu arome.

De asemenea, cercetătorii au analizat mostre de țesut de la pacienții cu cancer colorectal confirmat, pentru a măsura cantitatea de ADN de Bifidobacterium în tumorile acestora.

„Am încercat să stabilim o legătură între dieta pe termen lung și prezența sau absența anumitor specii de bacterii în țesuturile pacienților. Acest tip de investigație poate consolida dovezile care leagă alimentația de sănătatea umană”, a explicat Dr. Shuji Ogino, profesor la Harvard T.H. Chan School of Public Health și cercetător la Brigham and Women’s Hospital și Broad Institute al MIT și Harvard.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În cele două grupuri studiate, au fost identificate 3.079 cazuri de cancer colorectal, iar pentru 1.121 dintre acestea s-a analizat prezența bacteriei Bifidobacterium. Dintre acești pacienți:

  • 31% (n = 346) au avut cancer colorectal pozitiv pentru Bifidobacterium
  • 69% (n = 775) au avut cancer colorectal negativ pentru Bifidobacterium

Deși nu s-a identificat o asociere semnificativă statistic între consumul de iaurt și incidența totală a cancerului colorectal, s-a observat o corelație cu tumorile Bifidobacterium-pozitive. Consumul a cel puțin două porții de iaurt pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 20% mai mic de cancer colorectal Bifidobacterium-pozitiv, în special în segmentul proximal al colonului.

Cercetătorii au concluzionat că există dovezi despre beneficiile potențiale ale consumului de iaurt

„Studiul nostru oferă dovezi unice despre beneficiile potențiale ale consumului de iaurt”, a subliniat Dr. Ogino. Cercetătorii speră că aceste descoperiri vor contribui la o mai bună înțelegere a modului în care microbiomul intestinal influențează dezvoltarea, progresia și răspunsul la tratament al cancerului.

Dr. Tomotaka Ugai, co-autor al studiului, a adăugat: „De mult timp se consideră că iaurtul și alte produse lactate fermentate sunt benefice pentru sănătatea gastrointestinală. Noile noastre descoperiri sugerează că acest efect protector ar putea fi specific pentru tumorile Bifidobacterium-pozitive.”

Cercetătorii au ipotezat că un consum pe termen lung de iaurt ar putea reduce riscul de cancer colorectal proximal prin modificarea microbiomului intestinal, însă este nevoie de studii suplimentare care să combine cercetarea fundamentală cu analize epidemiologice pentru a trage concluzii definitive.

„Această lucrare adaugă noi dovezi la numărul tot mai mare de studii care ilustrează conexiunea dintre dietă, microbiomul intestinal și riscul de cancer colorectal”, a declarat Dr. Andrew Chan, șef al Unității de Epidemiologie Clinică și Translațională de la Massachusetts General Hospital. „Aceasta deschide o nouă direcție de cercetare privind rolul acestor factori în riscul de cancer colorectal la tineri.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *