Consumul de cafea și activitatea sedentară zilnică sunt strâns legate. Este concluzia unui studiu pe populația americană derulat pe perioada unui deceniu

consum cafea, activitate sedentara, comportament sedentar, studiu medical, SUA Sursa foto: Pexels/Pixabay
Comportamentul sedentar a fost demonstrat ca fiind un factor influențabil pentru mai multe boli cronice, în timp ce consumul de cafea se crede că este benefic pentru sănătate. Totuși, asocierile comune dintre timpul zilnic de stat și consumul de cafea cu mortalitatea rămăseseră spuțin înțelese. Acest studiu a avut ca scop evaluarea asocierii între durata activității zilnice sedentare și consumul de cafea pe de o parte, și rata mortalității generale și bolile cardiovasculare la adulții din SUA pe de altă parte.

Studiu prospectiv „Sondajul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției între anii 2007-2018 pentru adulții din SUA”

Numărul persoanelor analizate a fost de 10.639.  Datele despre mortalitate au fost compilate din interviuri și examinări fizice până la 31 decembrie 2019. Perioada zilnică a activității sedentare  a fost auto-raportată. Numărul băuturilor de cafea au fost obținute din interviul de reamintire a dietei din ultimele 24 de ore.
Principalele rezultate ale studiului au fost analiza mortalității din cauze generale și relația cu bolile cardiovasculare. Dintre cei 10.639 de participanți la studiu, au fost 945 de decese, dintre care 284 au murit de boli cardiovasculare în perioada de urmărire de până la 13 ani.
Modelele multi variabile au arătat că statul mai mult de 8 ore pe zi a fost asociat cu riscuri mai mari de mortalitate generală și boli cardiovasculare, comparativ cu cei care au avut o activitate sedentară mai puțin de 4 ore pe zi. În același timp, persoanele care au raportat cel mai mare consum de cafea au avut riscuri mai reduse de mortalitate generală și cea datorată bolilor cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consumă cafea.

Concluziile studiului medical

În mod evident, analizele comune au arătat,  pentru prima dată, că cei care nu beau cafea și stau șase ore sau mai mult pe zi așezați pe scaun au fost de 1.58 ori mai predispuși să moară din toate cauzele decât cei care beau cafea și stau mai puțin de șase ore pe zi.
Este evident că asocierea comportamentului sedentar cu mortalitatea crescută a fost observată doar la adulții care nu consumă cafea, dar nu și la cei care consumă cafea. Acest studiu a identificat o asociere reală între comportamentul sedentar de peste 6 ore pe zi, însoțit de lipsa consumul de cafea ca fiind puternic asociat cu riscul crescut de mortalitate în general și de boli cardiovasculare în special.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *