Cele opt principale cooperative lactate din Spania, care reprezintă o cincime din producția și procesarea laptelui din această țară, și-au propus ca obiectiv reducerea cu 30% a amprentei de carbon până în anul 2030, scrie EFE Agro.
În cadrul Congresului Cooperativelor Agroalimentare din Spania, desfășurat la Palma de Mallorca, cooperativele Aira, Central Lechera Asturiana, Covap, Kaiku, Coinga, Clun, Agrocantabria și Cadí au semnat un angajament pe care l-au prezentat ministrului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Spania, Luis Planas.
Acordul, voluntar și aliniat cu strategiile de durabilitate ale principalelor cooperative europene, are ca scop avansarea procesului de decarbonizare și combaterea schimbărilor climatice, “o prioritate urgentă pentru societatea spaniolă și europeană”, conform unui comunicat.
Daniel Ferreiro, președintele sectorului lactatelor din cadrul Cooperativelor, a subliniat că aceste cooperative lucrau deja de ceva timp la calculul și analiza emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și la diverse direcții de îmbunătățire.
Angajamentul de a reduce cu 30% a amprentei de carbon se aplică emisiilor de nivel 1 (directe) și nivel 2 (indirecte – generate de energia achiziționată) în fabricile industriale, precum și celor de nivel 3 (alte emisii indirecte) în cadrul fermelor de lapte proprii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Spre deosebire de alți operatori, cooperativele noastre nu vor transfera responsabilitatea decarbonizării către terți, deoarece furnizorii noștri sunt chiar membrii noștri, pe care îi vom sprijini pentru a îndeplini aceste obiective”, a declarat Ferreiro.
El și-a exprimat încrederea că aceste cooperative vor putea atinge obiectivul propus deoarece „sunt implicate în tot ciclul de viață al produsului” și sunt entități „cu un grad ridicat de circularitate”.
„Familiile noastre de fermieri vor ieși întărite, mai competitive și cu standarde unice de sustenabilitate climatică pe plan internațional”, a adăugat el.
Pentru a atinge acest obiectiv, cooperativele lactate au stabilit un plan de acțiune care include:
-
alinierea la obiectivele de durabilitate, deja aprobate de organele de decizie ale fiecărei cooperative;
-
implementarea sistemelor de calcul al amprentei de carbon pe întregul ciclu de viață al laptelui;
-
dezvoltarea unui plan cu indicatori de monitorizare și obiective concrete pentru anul 2030.
De asemenea, acestea intenționează să promoveze crearea de ferme pilot, oferind stimulente fermierilor care adoptă din timp practici durabile, precum și să încurajeze formarea și instruirea în ferme pentru implementarea eficientă a măsurilor de decarbonizare.
Cooperativele Agroalimentare au considerat „esențială” colaborarea tuturor actorilor din sector pentru a consolida un model de afacere mai sustenabil și angajat față de viitorul planetei.