Comisia Europeană a autorizat astăzi utilizarea unei varietăți de soia modificată genetic în produsele alimentare și furaje. Nu a fost însă autorizată și cultura respectivului soi

comisia-europeana-a-autorizat-astazi-utilizarea-unei-soi-de-soia-modificata-genetic-in-produsele-alimentare-si-furaje FOTO: Dreamstime/ Barbro Bergfeldt

Comisia Europeană a autorizat astăzi, 4 iulie, utilizarea în produsele alimentare și în furaje a unei varietăți de soia modificată genetic, în urma evaluării științifice de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că aceasta este la fel de sigură ca produsul similar  convențional, anunță un comunicat de presă al CE.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit sursei citate, această procedură de evaluare cuprinzătoare și strictă asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane și animale, precum și a mediului. Decizia Comisiei Europene permite ca această varietate de soia modificată genetic să fie importată doar pentru a fi utilizată în produse alimentare și în furaje, nu și pentru a fi cultivată în UE.

Autorizația este valabilă timp de 10 ani și, orice produs fabricat din această soia modificată genetic, va face obiectul normelor stricte ale UE în materie de etichetare și de trasabilitate.

Comisia a avut obligația legală de a decide cu privire la această autorizare după ce statele membre nu au întrunit o majoritate calificată nici în favoarea, nici împotriva autorizării.

Decizia vine în urla unui proces de consultare publică pentru privind plantele obținute prin mutageneză țintită și cisgeneză. Aceasta fusese publicată vineri, 29 aprilie 2022, și a rămas deschisă timp de 12 săptămâni, până vineri, 22 iulie 2022.

Comisia Europeană urmărește în mod constant progresele înregistrate în biotehnologia modernă, pentru a analiza cum poate beneficia UE de inovațiile din sectorul alimentar și agricol, menținând totodată standarde ridicate de siguranță. În ultimul deceniu, au fost dezvoltate o serie de tehnici noi, bazate pe progresele din domeniul biotehnologiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *