Amenințarea președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale și asupra Uniunii Europene pare să fi funcționat ca un semnal de alarmă pentru instituțiile comunitare. În contextul participării la Forumul Economic Mondial de la Davos, o primă reacție pe subiect a venit astăzi din partea comisarului european pentru economie, Valdis Dombrovskis.
Intervievat de canalul american de televiziune CNBC, preluat de media italiene, el a spus că Europa este pregătită să răspundă cu același tip de măsuri, în cazul în care noua politică protecționistă americană se va răsfrânge și asupra relațiilor economice cu UE.
„Europa va răspunde în mod proporțional la orice taxă impusă de președintele Statelor Unite, Donald Trump. Dacă va fi nevoie să ne apărăm interesele economice, vom răspunde proporțional. Suntem pregătiți să ne apărăm valorile, precum și interesele și drepturile, dacă va fi necesar”, a spus oficialul european.
UE dialogheză deja „pragmatic” cu noua administrație americană
Deocamdată, a mai declarat el, oficialii UE au inițiat deja un dialog cu administrația americană, despre care se speră să fie unul pragmatic. ”Președintele Trump a conferit un mandat agențiilor federale să studieze problema taxelor valutare și să vină cu cea mai bună soluție. Am inițiat deja un dialog cu noua administrație americană, încercăm să gestionăm problema în manieră pragmatică. Este important să menținem relațiile comerciale și în ce privește investițiile cu Statele Unite, mai ales într-o lume în care crește riscul real de fragmentare economică. Fondul Monetar Internațional a estimat că riscăm să pierdem 7% din PIB-ul global, ceea ce echivalează cu produsul intern brut al Germaniei și Franței la un loc”, a explicat comisarul european pentru economie.
Președintele Consiliului European, Antonio Costa: Relațiile comerciale stabile sunt în interesul ambelor părți
Un ton ceva mai conciliant a folosit, în chestiunea relatiilor bilaterale UE-US președintele Consiliului European, portughezul Antonio Costa, fost șef al guvernului de la Lisabona. „Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cei mai mari parteneri comerciali și de investiții unul pentru celălalt. Este în interesul ambelor părți să continue promovarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și previzibile”, a declarat Costa, în cadrul intervenției sale plenare la Parlamentul European de la Strasbourg.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape cu noua administrație americană pentru a promova o cooperare economică pozitivă și echitabilă și pentru a lucra la prioritățile noastre comune legate de prosperitate și securitate, protejând în același timp, desigur, interesele noastre”, a mai adăugat el.
Italia și Franța exportă cele mai multe alimente în Stale Unite
Conform unor date oficiale, în ceea ce privește sectorul agrolimentar, Europa exportă în Statele Unite mai mult decât Statele Unite importă din țările UE. Fluxul agroalimentar dinspre UE spre statul american sunt evaluate la 13%, în timp ce în sens invers, valoarea importurilor este de 8%.
În ceea ce privește ponderea de export în US a țărilor UE în sectorul agroalimentar, prima se situează Italia, cu circa 30% din export care merge în Statele Unite. A depășit de curând Franța, situată actualmente pe locul al patrulea. Pe primele două locuri ca export de alimente în Statele Unite sunt Mexic și Canada, în legătură cu care Trump a anunțat deja introducerea de taxe vamale.