Comisarul European pentru Comerț, Maroš Šefčovič, în vizită oficială la Beijing / A fost agreată înființarea unui grup de lucru privind accesul pe piața agroalimentară

Maroš Šefčovič foto: scmp.com

Comisarul European pentru Comerț și Securitate Economică, Maroš Šefčovič, a avut întâlniri oficiale la Beijing cu reprezentanți ai guvernului chinez, joi, 27 martie, și vineri, 28 martie 2025, potrivit unui comunicat de presă de la Comisia Europeană.

În cadrul vizitei, comisarul Šefčovič a discutat cu vicepremierul He Lifeng, ministrul Comerțului Wang Wentao și ministrul Vămilor, Sun Meijung, despre modalitățile de îmbunătățire și echilibrare a relațiilor comerciale și de investiții dintre Uniunea Europeană și China.

Discuțiile au abordat probleme sistemice de lungă durată, necesitatea asigurării unor condiții echitabile pentru companiile europene pe piața chineză, accesul pe piață pentru sectoare cheie, precum și investițiile în lanțul de aprovizionare pentru vehicule electrice.

Comisarul Šefčovič și ministrul Wang au convenit să mențină un contact regulat pentru a asigura progresul în dosarele discutate, inclusiv în privința principalelor probleme legate de accesul pe piață semnalate de UE. De asemenea, au decis să inițieze un dialog amplu pe tema comerțului și investițiilor în lanțul de aprovizionare pentru vehicule electrice, pentru a contribui la competitivitatea pe termen lung a Europei și la crearea de locuri de muncă de calitate.

Totodată, comisarul Šefčovič și ministrul Sun au agreat înființarea unui grup de lucru privind accesul pe piața agroalimentară și elaborarea unei posibile foi de parcurs pentru revizuirea Acordului de Cooperare și Asistență Mutuală în Domeniul Vamal dintre UE și China, semnat în 2024.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Contextul în care a avut loc vizita

Aceasta a fost prima vizită oficială în China a unui membru al Colegiului Comisarilor din cadrul noii Comisii Europene.

În 2025, Uniunea Europeană și China marchează 50 de ani de relații diplomatice. China este un partener comercial strategic pentru UE, cu un volum total al schimburilor comerciale de 730 de miliarde de euro. Este al treilea cel mai mare partener comercial al UE și al doilea în ceea ce privește comerțul cu bunuri.

În prezent, relațiile comerciale dintre UE și China rămân dezechilibrate, cu bariere persistente pentru companiile europene și un deficit comercial în creștere în ultimii zece ani, alimentat de subvenții ilegale. În 2024, deficitul comercial al UE cu China a atins 304,5 miliarde de euro. Deși această valoare este mai mică decât recordul din 2022 (397 miliarde de euro), reprezintă totuși un nou maxim istoric în ceea ce privește volumul schimburilor comerciale.

Investițiile chineze directe în UE au atins în 2024 cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, cu o valoare cumulată de 185 de miliarde de euro. În același timp, investițiile UE în China au rămas stabile, atingând un total de 184 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *