Fermierii greci susțin că „mielul românesc e vândut drept miel grecesc” / Ei au comentat o postare pe Facebook, cu fotografii ale unui camion din România care transporta ovine

ovine, Romania, Grecia, camion foto: pexels.com/Rachel Claire
  • Legislația europeană privind etichetarea (Regulamentul 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare) obligă operatorii economici să menționeze țara de origine sau locul de provenință al cărnii: Articolul 26/Țara de origine sau locul de proveniență: „Mențiunile privind țara de origine sau locul de proveniență sunt obligatorii”
  • Anexa IX: Tipuri de carne pentru care indicarea țării de origine sau a locului de proveniență este obligatorie: „Carne de animale din speciile ovine sau caprine, proaspătă, refrigerată sau congelată”

Un fermier grec a postat, pe pagina sa de Facebook, două fotografii cu un camion cu număr de România, care transporta ovine pe o șosea din Grecia. Crescătorul de ovine din Grecia a însoțit imaginile cu un comentariu ironic: „Forțele aliate sosesc din România și se îndreaptă spre un abator mare din Tesalia”.

Postarea a atras imediat mai multe comentarii, opinia dominantă fiind că mieii aduși din România sunt tranșați în abatoare din Grecia și livrați pe piață drept carne de miel grecesc. 

O opinie pe care o răspândesc și fermierii români, din alte sectoare de activitate, cum ar fi horticultura: „căpșunele grecești sunt vândute la piață drept căpșune românești”, fără să existe dovezi clare în acest sens.

Să urmărim, așadar, comentariile:

Și apoi ți se spune că mielul e grecesc, aici, în Zenitia, unde locuim. Păi eu am și eu și e 13-15 euro kilogramul, prietene!” spune, tot ironic, un user cu prenumele Christos. 

Autorul postării, pe nume Mike, ține să precizeze:

„Să clarific că nu am nicio problemă cu importurile atâta timp cât se vând ca atare și nu ca produse grecești”.

camion, ovine, Romania
foto: Facebook

„Sau cred că dacă mieii sunt hrăniți  aici o lună, obțin apoi cetățenie greacă”, intervine un alt comentator.

„Nu greșești. Exact așa este, într-o lună primesc cetățenie greacă”

„Trimite fotografiile prietenului nostru, ministrul Agriculturii. Și spune-i că încă așteptăm să vedem ce se întâmplă cu unele industrii mari, cum sunt lactatele, sub presiunea marilor traderi din străinătate”.

Fermierul și comentatorii postării nu au prezentat dovezi care să arate că animalele provenite din România sunt livrate după abatorizare drept produs grecesc. După cum am arătat, legislația europeană privind informarea consumatorilor obligă operatorii economici să menționeze pe etichetă țara de origine a animalelor și a cărnii. G4Food nu exclude însă existența anumitor practici de-a lungul lanțului alimentar la limita legalității sau chiar ilegale. Precizăm, de asemenea, că nu cunoaștem detaliile legislației naționale din Grecia privind creșterea, abatorizarea și comercializarea animalelor.

camion, Romania, ovine
foto: Facebook

G4Food notează că transportul a fost efectuat de un camion înmatriculat în județul Bistrița-Năsăud, aparținând unei firme din același județ, autorizată de Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) să transporte animale vii.

În Bistrița-Năsăud se află efective mari de ovine, peste 350.000 de capete. România este cel mai mare exportator de ovine din Uniunea Europeană pe piețele terțe, dar sunt deschise linii de vânzare și pe piața comunitară, în state ca Grecia, Germania, Austria. 

foto: pexels.com/Rachel Claire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *