Coloranții alimentari au fost mereu un subiect de dezbateri intense, în special pentru că unii copii experimentează efecte neurocomportamentale atunci când consumă alimente cu coloranți. Totuși, e nevoie de mai multe dovezi în acest sens, arată eatingwell.com.
Însă unul dintre coloranți a fost incriminat oficial ca fiind responsabil de apariția cancerului. Este vorba despre FD&C Red 3 (E127), care pe 15 ianuarie 2025 a fost interzis în alimente de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA). În Europa, acest colorant este restricționat. Este permis doar în cantități foarte limitate și numai pentru anumite produse, cum ar fi cireșele confiate (glace cherries) și decorațiunile pentru produse de patiserie. Nu este permis în dulciuri, băuturi sau alte alimente procesate, așa cum a fost utilizat în SUA.
Această decizie a americanilor a venit la 35 de ani după ce colorantul fusese interzis în produsele cosmetice și medicamentele topice. Siguranța coloranților sintetici – compușii chimici care conferă bomboanelor, băuturilor și gustărilor nuanțe vibrante – a fost dezbătută timp de decenii. Cu toate acestea, FDA susține că toți ceilalți coloranți, cu excepția Red 3, sunt siguri.
Însă experții spun că autoritatea de reglementare trebuie să reevalueze și siguranța altor coloranți alimentari. Datele sugerează că aceștia afectează atenția și activitatea copiilor. Din 2010, Europa impune etichete de avertizare pentru alimentele care conțin anumiți coloranți. Vara trecută, legislativul din California a decis să interzică utilizarea a șase coloranți alimentari în școlile primare și secundare. Legea va intra în vigoare în 2027.
Așadar, ar trebui să evităm alți coloranți alimentari din motive de siguranță? Dovezile sunt încă în curs de dezvoltare – dar iată ce trebuie să știți pentru a lua o decizie informată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ce coloranți alimentari sunt aprobați de FDA?
FDA încă permite utilizarea a opt coloranți sintetici în alimente: Blue No. 1 și 2, Green No. 3, Red No. 40, Yellow No. 5 și 6, Orange B și Citrus Red No. 2. Acești coloranți sunt în mare parte derivați din petrol. Sunt folosiți pentru a compensa pierderea de culoare, a intensifica culorile naturale și a face alimentele „mai atractive și mai ușor de vândut copiilor”, explică Melanie Benesh, vicepreședinte pentru afaceri guvernamentale la Environmental Working Group.
În Europa, acești coloranți sunt permiși, dar unii cu restricții. De altfel, în UE legile sunt mai restrictive în ce privește coloranții alimentari. Astfel:
Sunt permiși în Europa (dar cu restricții și avertismente):
- Blue No. 1 (Brilliant Blue FCF, E133) – Permis
- Blue No. 2 (Indigo Carmine, E132) – Permis
- Red No. 40 (Allura Red AC, E129) – Permis, dar necesită etichetare specială cu avertisment privind efectele asupra copiilor
- Yellow No. 5 (Tartrazine, E102) – Permis, dar necesită avertisment
- Yellow No. 6 (Sunset Yellow FCF, E110) – Permis, dar necesită avertisment
Interziși în Europa:
- Green No. 3 (Fast Green FCF) – Nu este aprobat
- Orange B – Nu este aprobat
- Citrus Red No. 2 – Nu este aprobat
Coloranții artificiali sunt răspândiți în bomboane, gustări de fructe, sucuri instant și pudre pentru băuturi – un studiu a constatat că aproximativ 90% dintre aceste produse conțin coloranți sintetici. De asemenea, sunt adăugați în alimente la care nu ne-am aștepta, cum ar fi castraveții murați la borcan, shake-urile de ciocolată și chiar piureurile de cartofi ambalate, spune Thomas Galligan, Ph.D., expert în toxicologie la Center for Science in the Public Interest. Consumul de coloranți artificiali în SUA a fost de cinci ori mai mare în 2010 față de 1955.
Ce riscuri prezintă coloranții alimentari?
În SUA, Red 40 este cel mai utilizat colorant alimentar sintetic, urmat de Yellow 5 și Yellow 6. Acești trei aditivi reprezintă 90% din utilizarea coloranților alimentari în SUA. Red 40, Blue 1, Yellow 5 și Yellow 6 pot provoca reacții alergice la unele persoane. În timp ce aceste alergii sunt rare în populația generală, sensibilitatea la Yellow 5 este mai frecventă la persoanele care sunt alergice la aspirină.
În Uniunea Europeană, alimentele care conțin Red 40, Yellow 5 și Yellow 6 trebuie să aibă o etichetă de avertizare privind efectele asupra comportamentului copiilor. Un raport din 2021 al Oficiului pentru Evaluarea Riscurilor de Sănătate de Mediu din California a legat șase dintre cei mai utilizați coloranți alimentari (Blue 1, Blue 2, Yellow 5, Yellow 6, Red 3 și Red 40) de hiperactivitate și probleme neurocomportamentale la copii, ceea ce a condus la interzicerea acestora în școlile din stat.
În loc să analizeze efectele fiecărui colorant individual, majoritatea studiilor incluse în raport au examinat combinații de coloranți, deoarece așa sunt consumați în viața reală. Analiza a arătat că aceștia sunt asociați cu efecte negative precum lipsa de atenție, neliniștea și hiperactivitatea la copiii sensibili la coloranți. „Mă gândesc la asta ca la o alergie – nu fiecare copil va fi afectat, dar cei sensibili au un impact aproape imediat după consum”, explică Benesh.
Există și alte riscuri pe termen lung?
Red 3 are un risc dovedit de cancer la animale și va fi eliminat din toate alimentele până în 2027, în SUA. Unii dintre ceilalți coloranți, precum Green 3 și Yellow 6, au fost, de asemenea, legați de cancer în studiile pe animale, dar dovezile nu sunt încă clare pentru oameni.
„Pentru a evalua riscul de cancer, folosim trei tipuri de studii: studii pe celule, studii pe animale și studii pe oameni”, explică Emanuela Taioli, expert în sănătate publică și coautor al raportului din California. Studiile pe oameni sunt cele mai greu de realizat. Dar în experimentele pe celule și șoareci, coloranții alimentari sintetici au prezentat „semne de dereglare celulară care indică un posibil risc de cancer”, spune ea.
Ar trebui să evităm coloranții alimentari?
Toată lumea ar trebui să evite Red 3, spune Benesh În ceea ce privește ceilalți coloranți, dovezile actuale sugerează că nu afectează fiecare persoană sau copil în mod egal. Așadar, fiecare trebuie să își evalueze propriul nivel de toleranță la risc.
Din punct de vedere legal, Benesh susține că restul coloranților nu îndeplinesc standardele de siguranță. „Standardul legal în legislația americană este că trebuie să existe o certitudine rezonabilă că nu provoacă daune”, explică ea. Dar cu etichetele de avertizare din UE și cu dovezile din raportul Californiei privind neurotoxicitatea, FDA nu poate avea această certitudine, adaugă ea. Din 2010, CSPI recomandă evitarea tuturor coloranților alimentari. „Când vorbim despre ceva complet inutil, nivelul de risc acceptabil ar trebui să fie practic zero”, spune Galligan.
Dacă doriți să evitați coloranții alimentari, există opțiuni. Este posibil să necesite mai mult timp la cumpărături. Dar verificarea listei de ingrediente vă poate ajuta să le eliminați din dietă. Unele supermarketuri, precum Trader Joe’s și Aldi, au decis deja să nu mai vândă produse cu coloranți sintetici.
Cu toate acestea, consumatorii au nevoie de mai multă acțiune din partea FDA, spune Benesh. „Dacă există necesitatea unor restricții, guvernul este cel care trebuie să le impună, astfel încât consumatorii să nu fie nevoiți să își asume singuri această responsabilitate.”
Cel mai utilizat colorant în UE
În Europa, cel mai utilizat colorant sintetic este E120, cunoscut și sub denumirea de Carmin sau Acid Carminic. Este un colorant natural roșu obținut din coșenilă – o specie de insecte (Dactylopius coccus) care trăiește pe anumite tipuri de cactuși. Pentru a extrage colorantul, insectele sunt uscate și măcinate, apoi tratate cu soluții alcaline pentru a obține pigmentul.
Este folosit pe scară largă în:
Dulciuri (jeleuri, bomboane, gume de mestecat)
Produse lactate (iaurturi cu fructe, înghețată)
Băuturi (sucuri, lichioruri, bitter)
Cosmetice (rujuri, farduri, produse de îngrijire)
E120 este periculos pentru sănătate?
În general, E120 este considerat sigur de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară). Dar există câteva aspecte de luat în considerare:
Posibile efecte adverse pe termen scurt
- Reacții alergice – Unele persoane pot dezvolta urticarie, iritații ale pielii sau probleme respiratorii, mai ales cei sensibili la coloranți.
- Șoc anafilactic – Rar, dar posibil, la persoanele alergice la insecte sau la proteinele din carmin.
- Tulburări digestive – Greață sau disconfort gastric la unele persoane sensibile.
Riscuri pe termen lung
Nu există dovezi clare că E120 cauzează probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul sau afecțiuni cronice.
Spre deosebire de coloranții sintetici (ex. E102, E110), E120 nu este asociat cu ADHD la copii.
Poate fi o problemă etică pentru vegetarieni și vegani, deoarece este derivat din insecte.